Svet je nespreman za pandemije

Izvor: B92, 28.Jan.2015, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svet je nespreman za pandemije"

Predsednik Svetske banke Džim Jong Kim izjavio je da je svet potpuno nespreman za epidemije koje bi mogle da se prošire u svetu, kao što je slučaj sa ebolom.

On je u Vašingtonu rekao da je potrebno da se vlade zemalja, velike korporacije i zdravstvene organizacije udruže kako bi sprečile veće krize u budućnosti.

Takođe, smatra da širenje ebole treba da predstavlja lekciju za sve, jer je ova bolest usmrtila 8500 ljudi, najviše u Zapadnoj Africi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Moramo biti sigurni da se ebola neće širiti dalje. U isto vreme moramo biti spremni za buduće pandemije i infekcije koje do sada nismo videli i koje mogu biti još smrtonosnije“, izjavio je Kim.

Kim je rekao da Svetska banka radi zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, organizacijama UN-a, kao i osiguravajućim kompanijama na izradi plana pomoću kog bi sve zemlje bile spremne na odbranu od raznih vrsta zaraza.

"Što više države, velike institucije, korporacije i donatori rade zajedno tako što grade jak zdravstveni sistem, povećavajući mogućnost transporta lekova, manja će biti mogućnost širenja zaraze“, naveo je Kim.

On smatra da će izgradnja ovog plana pojačati i samu Svetsku zdravstvenu organizaciju, koja će uticati na poboljšanje zdravstvenog sistema u čitavom svetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.