Strateška bezbednosna politika zemalja okupljenih oko KVAD-a (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2022, 15:56

Strateška bezbednosna politika zemalja okupljenih oko KVAD-a (AUDIO)

Američki predsednik Džozef Bajden je, tokom mini-turneje istočnom Azijom, sve napore usredsredio na stvaranje i razvoj mehanizma koji bi uspešno parirao rastućem ekonomskom uticaju Kine. Upravo bi ekonomska samodovoljnost vojnopolitičkog bloka država, koji u azijskopacifičkom regionu predvodi Vašington, uspešno definisala i stratešku bezbednosnu politiku zemalja okupljenih oko KVAD-a.

Ruski i kineski bombarderi su u utorak, 24. maja, leteli u zajedničkim patrolama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << blizu japanskih i južnokorejskih zona protivvazdušne odbrane u zajedljivom oproštaju od predsednika SAD Džozefa Bajdena koji je završavao četvorodnevnu posetu Aziju, samo nekoliko sati pošto je Bajden razgnevio Peking, rekavši da je spreman da vojno odgovori u slučaju kineskog napada na Tajvan, ali i dok je o reakcijama na rusku invaziju na Ukrajinu razgovarao sa liderima članica Kvada, bezbednosne grupe u kojoj su Australija, Indija, Japan i SAD.

Usledio je vrlo oštar i ponajmanje diplomatski odgovor portparola kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbina.

U prestonici Južne Koreje američki predsednik je izneo inicijativu za osnivanje "Indo-pacifičkog ekonomskog okvira", organizacije koja bi, prema mišljenju tink-tenk analitičara korporacije Rand, Dereka Grosmana, trebalo da olakša razvoj ekonomske saradnje među državama tog prostranog regiona prema zapadnim ekološkim i poslovnim standardima, uz direktan poziv američkim saveznicima Južnoj Koreji, Japanu i Tajvanu, da ulažu novac jedni u druge u svrhu umanjivanja ekonomske zavisnosti od "zemalja koje ne dele naše vrednosti".

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven pojašnjava kako je tokom ove posete azijskopacifičkom regionu najbitnija sinergija u izgradnji transpacifičke i transatlantske koalicije.

Kada je reč o bezbednosnom okviru zajedničke saradnje u okviru KVAD-a, članice te vojne kvadrilaterale posebno su analizirale nedavno potpisan strateški bezbednosni sporazum Kine sa Solomonskim ostrvima zbog izraženog strahovanja da bi kineska armija mogla da izgradi značajne vojne baze u strateškim vodama Južnog pacifika. Suzan Paton, strateški ekspert za indo-pacifik pojašnjava.

Naučnog istraživača u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, dr Nenada Stekića pitamo, da li je i pored aktuelne ukrajinske ratne krize, glavna poruka sa ove Bajdenove mini turneje po Aziji zapravo direktno, pre svega, upućena Kini.

Turneja je započela posetom Južnoj Koreji gde se Bajden sastao sa novim predsednikom Jun Suk Jolom, koji je konzervativac i namerava da zauzme čvršći stav prema komunističkom susedu, Severnoj Koreji. Evo kako konkretno posetu Južnoj Koreji vidi naš sagovornik dr Stekić.

U Japanu je Kina, ipak, pominjana vrlo konkretno, saglasan je i Nenad Stekić.

Pred Stekića stavljamo i dilemu koliko je moguće jedinstvo u okviru KVAD-a, kada u samom startu u okviru njega deluje i Indija koja odbija da osudi agresiju Rusije na Ukrajinu?

Da li Amerika u ovom slučaju računa da bi Indija u jednom trenutku mogla da promeni svoj stav, bez obzira što od Rusije kupuje i velike količine oružja, samo zbog činjenice da sa Kinom ima vrlo česte pogranične konflikte?

Za kraj dr Nenada Stekića pitamo da li ideja "Indo-pacifičkog ekonomskog okvira", nagoveštava i mogućnost stvaranja novih globalnih podela, na takozvane ekonomske blokove uticaja?

Posle Trampovih tarifa na uvozne artikle iz Kine i temeljne ekonomske izolacije Rusije, izgleda da se, u onom što se već može smatrati Drugim hladnim ratom, otvara novo poglavlje u kočenju ekonomske globalizacije i blokovskom deljenju svetske ekonomije.

Opširnije u audio zapisu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.