Strah od Rusa

Izvor: Politika, 07.Okt.2014, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od Rusa

Više nema nikakve dileme, ekonomska budućnost i energetska sigurnost Srbije leži u suvoj bukovini, uljnim škriljcima i velikom kanalu na Moravi. Južni tok je jedna velika zabluda, skup i neisplativ, stvara potpunu zavisnost a osim toga reč je o jednoj zaostaloj i prljavoj tehnologiji.

Zvanični Vašington poručio je nama, ali i ostalima koji su petljali oko tog Južnog potoka, da se „odmah prekinu sklopljeni prljavi poslovi koji povećavaju zavisnost od jednog izvora snabdevanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << energijom” uprkos tome što se čak i oni zalažu za „politiku različitih dotoka energije”.

Ako zanemarimo potopljene ugljenokope i ilegalnu seču šuma kod Kuršumlije, mi, kao i pola Evrope, drugog izvora sem ruskog gasa nemamo. Kako ćemo se grejati? Možda su Amerikanci imali na umu čuvene uljne škriljce. Njih su nudili Ukrajini kad je tamo izbio rat, rekavši da kad Rusi zavrnu slavine oni će časkom poslati brodove pune škriljaca.

U našem slučaju američki predlog bi podrazumevao da hitno počnemo i prokopavanje velikog kanala na Moravi jer ko bi tolike brodove prevlačio po ovim kopnenim koridorima srpskim. Od škriljaca bi pravili naftu i mazut a onda ta visokoekološka goriva spaljivali i tako se zimi grejali. Osim toga i mi imamo solidne zalihe domaćih škriljaca tako da bi ove američke mogli odmah da reeksportujemo, najbolje na rusko tržište.

Godinama su okolišali, stavljali razne primedbe, poturali druge da nešto kažu, ali danas smo bar načisto. Sad znamo šta je ključna mana Južnom toku. Amerikancima se ne sviđa. Ne zato što nije ekološki nego iz jednog drugog, znatno profanijeg razloga, zato što je – ruski. To je ključno, a sve ostalo je manje bitno i bacanje prašine u oči.

Setite se samo priče o Nabuku. To je gasovod koji je imao sve, „fizibiliti” studije, eksperte, zavidnu medijsku pažnju, čak i mapu, sve sem – gasa. Kad je propao Nabuko počele su priče o korupciji i neisplativosti, da bi konačno EU naložila obustavu radova Bugarima dok se ne reše „sporna pitanja”. Juče su to isto poručili i nama.

Tih spornih pitanja nije bilo kad su Nemci rešavali problem  grejanja niti su Amerikanci pokazivali ekološku zabrinutost za Severni tok.

Priča o Južnom toku, Americi, Rusiji, Srbiji i Evropi vrlo je poučna a kroz nju se možda mogu gledati i naše, srpsko-evro-atlantske integracije. Politika lepo upakovanih fraza i besmislenih formulacija iza kojih se kriju ogoljeni interesi. Neko će reći kakve veze imaju škriljci, cevi, kanali i cevi sa našom evropskom budućnošću.

Evo na primer, da je Putin češće svraćao u naše krajeve Bajden bi naučio Vučićev broj telefona napamet, možda bi nam i Obama nešto poručio, a ovaj najnoviji i „najpozitivniji” izveštaj EU o Srbiji stigao bi u Beograd pre pet godina.

Politika je i trgovina. Ako imaš nekakve adute možeš da pregovaraš a ako nemaš ćutiš i trpiš.

Nikola Trklja

objavljeno: 08.10.2014
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.