Stejt Department smanjio očekivanja

Izvor: B92, 08.Apr.2021, 22:18

Stejt Department smanjio očekivanja

Američki Stejt department umanjio je danas očekvanja o razgovorima između Vašingtona i Teherana na temu kako bi mogao da se sprovede nuklearni sporazum.

Oni su dodali da će američki izaslanik Rob Mali najverovatnije da se vrati za vikend u SAD, pošto će se indirektni razgovori sa Iranom u Beču pauzirati, javio je Rojters.

Iako su opisivali razgovore u Beču "konstruktivnim", iz Stejt departmenta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kažu da, takođe, ne žele da požuruju sa ocenama i očekivanjima u odnosu na to gde se pregovori trenutno nalaze, preneo je portparol Ned Prajs.

Diplomate najvećih zemalja sveta su se odvojeno sastale sa iranskim predstavnicima i SAD da razmotre kako da se obe strane vrate u nuklearni sporazum iz 2015. koji je Vašington napustio pre tri godine.

Ni SAD ni Iran ne očekuju brz preokret u razgovorima, koji su počeli u Beču u utorak, u kojima su evropske i ostale diplomate posrednici, jer Teheran odbija direktne razgovore za sada.

Specijalni izaslanik SAD za Iran Rob Mali bi trebalo da se vrati kući za vikend iz glavnog grada Austrije, dodao je Prajs.

Razgovore vode eksperti iz dve radne grupe koje razmatraju kako da se ukinu američke sankcije, odnosno, koja nuklearna ograničenja bi Iran mogao da primeni kako bi se oživeo sporazum iz 2015. godine.

Svetske sile, potpisnice sporazuma - Iran, Velika Britanija, Kina, Francuska, Nemačka i Rusija - treba da se sastanu sutra u grupi koja se zove Zajednička komisija pod okriljem Evropske unije.

Prajs je zaključio da bi razgovori na ekspertskom nivou mogli da se nastave narednih dana, eventualno sledeće nedelje.

Sporazumom iz 2015. je bilo predviđeno da Iran, koji insistira na tvrdnji da svoj nuklearni program koristi samo u mirnodopske svrhe, ograniči "osetljive aktivnosti" i dozvoli povremene međunarodne inspekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.