Šta kaže AP?

Izvor: B92, 04.Sep.2020, 06:17

Šta kaže AP?

Vašington -- I američka agencija AP izvestila je sinoć o sastanku delegacija Beograda i Prištine u Vašingtonu.

Ocena te agencije je da su zvaničnici administracije Donalda Trampa radili na tome da ubede lidere dve strane da ostave po strani "teške političke sporove" kako bi napravili prostor za razvoj ekonomskih odnosa.

Agencija navodi da su zvaničnici Trampove administracije susreli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Avdulahom Hotijem kako bi razgovarali o unapređenju odnosa "na ekonomskom frontu", što bi, kako ukazuje agencija, obezbedilo Trampu diplomatsku pobedu uoči predsedničkih izbora u novembru.

Navodi se i da je administracija insistirala da će se razgovori u Beloj kući usredsrediti na ekonomski razvoj, ali ukazuje da su članovi srpske delegacije rekli za srpske medije da je 10. tačka nacrta sporazuma neprihvatljiva za Srbiju jer predviđa međusobno priznanje.

Piše i da su visoki zvaničnici Trampove administracije rekli da su se dve strane već u načelu dogovorile oko tri sporazuma o saobraćaju, uključujući sporazum kojim bi se ponovo uspostavili letovi između Beograda i Prištine posle 21 godine.

Agencija citira i predsednika Vučića da ovo nije bio lak dan, ali da smatra da su bliži eventualnom sporazumu, kao i da nije mogao da prihvati dokument u kojem je stajala odredba o uzajamnom priznanju.

Navodi i da je Trampov izaslanik Ričard Grenel negirao da su SAD zahtevale od predsednika Srbije da prizna nezavisnost Kosova.

"Nije istina", navodi AP da je Grenel objavio na Tviteru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.