Srbija može biti najjača u regionu

Izvor: B92, 13.Nov.2012, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija može biti najjača u regionu

Vašington -- Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon izjavio je u Vašingtonu da Srbija ima mogućnost da postane najjača snaga stabilnosti u regionu.

"Zajednički interes je da vidimo Srbiju kako napreduje i ispunjava svoje evropske aspiracije", naveo je visoki zvaničnik američke administracije i istakao da će njegova zemlja nastaviti da radi sa Beogradom na otvaranju novih mogućnosti za ekonomsku saradnju.

Govoreći na tribini Atlantskog saveta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gordon je naglasio da SAD snažno podržavaju proces evropskih integracija na Balkanu, izrazivši zadovoljstvo što je nova Vlada Srbije pokazala svoju posvećenost tome.

Zvaničnik Stejt departmenta ponovio je stav da Amerika podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i da se ne očekuje od Srbije da sada prizna kosovsku nezavisnost.

Gordon je istakao da Srbija i Kosovo moraju da normalizuju odnose i da podela Kosova nije opcija.

"Da bi krenuo napred, Beograd mora da okonča svoju podršku paralelnim bezbednosnim i sudskim strukturama na severu Kosova i da radi sa medjunarodnom zajednicom na ostvarivanju slobode kretanja", ukazao je zvaničnik Stejt departmenta.

Gordon je istakao da to ne znači napuštanje Srba na tim prostorima, već upravo suprotno - Beograd bi mogao da ih podržava na transparentan način.

"Status kvo nije ni u čijem interesu", kazao je pomoćnik američkog državnog sekretara, navodeći da se SAD slažu sa evropskim saveznicima u stavu da neka zemlja ne može da postane član EU ako nema normalizovane odnose sa svojim komšijama.

Kao zadatke koji se nalaze pred Kosovom, Gordon je naveo nastavak razvoja multietničkih demokratskih institucija, uz mere decentralizacije koje bi omogućile lokalnim zajednicama na severu i na jugu da imaju veću samostalnost u donošenju odluka.

"Očekujemo da Kosovo poštuje prava svih zajednica i da očuva i održava kulturno nasledje na tim prostorima", rekao je američki zvaničnik.

Na pitanje novinara koliko Amerika može da ima objektivan pristup ako je nedavno državna sekretarka Hilari Klinton u Prištini izjavila da je za nju kosovska nezavisnost lično pitanje, Gordon je rekao da SAD smatraju da imaju izbalansiran pristup.

Visoki funkcioner Stejt departmenta se osvrnuo i na situaciju u Bosni i Hercegovini, ponovivši da SAD snažno podržavaju Dejtonski sporazum, da je Republika Srpska sastavni deo te zemlje i da to mora tako i da ostane.

Filip Gordon je početkom jula bio u zvaničnoj poseti Beogradu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gordon:Srbija - snaga stabilnosti u regionu

Izvor: Mondo, 13.Nov.2012

Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon izjavio je danas u Vašingtonu da Srbija ima mogućnost da postane najjača snaga stabilnosti u regionu..."Zajednički interes je da vidimo Srbiju kako napreduje i ispunjava svoje evropske aspiracije", naveo je visoki zvaničnik američke administracije...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.