Srbija i SAD unapređuju vojne odnose

Izvor: Southeast European Times, 15.Okt.2014, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i SAD unapređuju vojne odnose

Vašington pomaže Srbiji da preuzme novu ulogu centra za obuku međunarodnih snaga.

15/10/2014

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 15.10.2014.

Srpsko-američka vojna saradnja biće ojačana kroz zajedničke vežbe i obuku koja će koristiti srpskoj vojsci, kažu zvaničnici.

„Zadovoljan sam dosadašnjom bilateralnom vojnom saradnjom sa SAD. To je i dalje najrazvijeniji deo ukupnih bilateralnih odnosa između dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << zemlje“, rekao je srpski ministar odbrane Bratislav Gašić.

Gašić kaže da je podrška SAD preko Pograma finansiranja stranih vojski i Inicijative Globalnih mirovnih operacija bila korisna u opremanju i modernizaciji srpske vojske. Gašić je posebno izdvojio američku finansijsku i tehničku pomoć za uspostavljanje vojne baze na jugu Srbije, koja će 2015. godine postati regionalni centar za obuku za multinacionalne operacije.

Američki vojni zvaničnici sve češće posećuju Srbiju i kažu da dele mišljenje svojih srpskih kolega.

„Zahvaljujem na opredeljenju Srbije da održava visok nivo vojno-vojnih odnosa sa SAD“, rekao je sekretar američke mornarice Rej Mejbus tokom posete Beogradu ovog leta.

Šef Biroa nacionalne garde Frenk Gras i general-major Nacionalne garde Ohaja Debra Ešenhurst posetili su Beograd prošlog meseca.

„Nedavno održana vežba Platinasti vuk 14 kruna je prethodne saradnje i zajedničkog rada na razvoju baze Jug“, rekla je Ešenhurstova.

Sedam zemalja učestvovalo je u Platinastom vuku 14, uključujući američke marince koji su se obučavali za učešće u multinacionalnim operacijama.

Srbija je deo američkog Programa partnerskih država (SPP) u okviru kog sarađuje sa Nacionalnom gardom Ohaja od 2006. godine.

„Vojna saradnja sa SAD je vodeći prioritet za Srbiju“, kaže Aleksandar Radić, analitičar Evroatlantske inicijative u Beogradu.

„Trenutno je SAD jedina supersila i trebalo bi da radimo na unapređivanju saradnje sa njima koliko god to možemo u okvirima zvaničnog statusa vojno neutralne zemlje“, izjavio je Radić za SETimes.

„Tekuća vojna saradnja je važna za razvoj i modernizaciju odbrambenog sistema Srbije, njeno međunarodno prisustvo i doprinos međunarodnoj bezbednosti“, rekao je Aleksandar Đelošević, direktor beogradskog tink-tenka Balkanska bezbednosna agenda.

„SAD podržavaju put Srbije ka evrointegracijama, a vojna saradnja je dobar primer oblasti u kojoj Srbija nastoji da dostigne standard Evropske unije“, dodaje on.

Đelošević kaže da su humanitarni projekti najvažniji deo američko-srpske saradnje jer uključuju i građane.

„Posebno će ostati upamćene aktivnosti civilno-vojne saradnje koje se realizuju od 2009. godine u okviru projekata Humanitarne asistencije“, rekao je Đelošević za SETimes.

Đelošević kaže da kroz takve projekte -- koje sponzoriše Američka komanda u Evropi -- Nacionalna garda Ohaja i srpska vojska zajedno rade na obnovi obdaništa, škola i struktura od specijalnog društvenog značaja.

Dve vojske završile su dva projekta vezana za škole u Kraljevu i Pranjanama. „Za 2015. godinu pripremaju se slični projekti u opštini Bujanovac“, rekao je on.

Šta Srbija i SAD mogu da učine da dodatno unaprede vojno-vojne i civilno-vojne odnose? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Southeast European Times...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.