Sprečeno pogubljenje dementnog osuđenika, upućena žalba

Izvor: VOA, 15.Jul.2020, 19:18

Sprečeno pogubljenje dementnog osuđenika, upućena žalba

Sudija je sprečila pogubljenje jednog osuđenika, navodeći da ima demenciju. On je trebalo da primi smrtonosnu injekciju i da se obavi drugo izvršenje smrtne kazne posle 17 godina.  Vesli Ajra Purki, osuđen zbog stravičnog kidnapovanja i ubistva 1998, trebalo je da bude pogubljen u sredu uveče u zatvoru u Tera Hoti u Indijani, gde je u utorak izvršena smrtna kazna nad Danijelom Luisom, 11 sati nakon što je prvobitno bila sprečena. Okružni sudija u Vašingtonu Tanja Čatkan, uložila je dva zahteva da spreči Zatvorski biro da izvrše kaznu nad Purkijem. Sekretarijat za pravosuđe odmah je uložio žalbe.  Purki ima 68 godina, rođen je u Kanzasu i njegovi advokati se nadaju da će Vrhovni sud uzeti u obzir njegovo stanje.  "Njegova uračunljivost je jak dokaz na papiru", kaže Robert Danam, izvršni direktor Informativnog centra o smrtnoj kazni.  "Vrhovni sud je zaustavljao pogubljenja zbog toga ranije. Najmanje što može da se desi jeste da se odluka o tome da li će biti pogubljen, donese u poslednjem minutu". Sudija Čatkan nije najvela da li je Purki uračunljiv, ali je navela da sud mora da to proveri. Rekla je da je sigurno da će on pretrpeti "nepopravljivu štetu" ako bude pogubljen, pre nego što se proveri njegovo stanje. Federalni sudija je istoveremeno, odbio zahtev Dastina Li Honkina, trgovca drogom iz Ajove da mu se odloži pogubljenje u petak.  Purkijevo mentalno stanje je već bilo pitanje na suđenju 2003. godine i kada je posle presude porota morala da odluči da li će biti pogubljen zbog ubistva Dženifer Long iz Kanzas Sitija u Misuriju, koja je imala samo 16 godina. Tužioci su naveli da ju je silovao i ubadao nožem, isekao motornom testerom, zapalio i njen pepeo prosuo u jezeru u Kanzasu. Purki je takođe u drugom slučaju osuđen na doživotni zatvor za prebijanje na smrt Meri Rut Bejls koja je imala 80 godina.  Pravno pitanje da li je on u mentalnom stanju da mu bude suđeno ili da bude osuđen na smrt je drugačije od onog da li je u mentalnom stanju da bude pogubljen. Njegovi advokati kažu da nije, jer izveštaji pokazuju da njegova Alchajmerova bolest napreduje. "On je prihvatio odgovornost za zločin zbog koga je osuđen. Ipak, kako njegova demencija napreduje, on neće moći racionalno da shvati zašto vlasti žele da ga pogube", rekla je jedna od njegovih advokata Rebeka Vudmen. Glenda Lamont, majka ubijene tinejdžerke rekla je prošle godine dnevniku Kanzas Siti Star da planira da ide na pogubljenje.  "Ne mogu da kažem da sam srećna. Istovremeno, on je ludak koji ne zaslužuje više da živi, ako mene pitate", navela je Lamont. 

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

U SAD pogubljen drugi osuđenik za nedelju dana

Izvor: VOA, 16.Jul.2020, 15:54

U Sjedinjenim Državama je u četvrtak izvršena druga smrtna kazna na federalnom nivou,  posle pauze od 17 godina, a smrtonosnom injekcijom je pogubljen osuđenik koji je prema navodima advokata imao demenciju, prenosi agencija Asošijeted pres. Vesli Ajra Purki je pogubljen u federalnom zatvoru...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.