Sporiji tempo zapošljavanja u SAD-u na kraju 2017. godine

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Jan.2018, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporiji tempo zapošljavanja u SAD-u na kraju 2017. godine

WASHINGTON - Tempo zapošljavanja u Sjedinjenim Državama u prosincu je usporio zbog znatnijeg pada broja zaposlenih u maloprodaji unatoč sezoni kupnji pred božićne i novogodišnje blagdane, pokazalo je u petak izvješće američke vlade.

U prosincu u najvećem je svjetskom gospodarstvu neto otvoreno 148 tisuća radnih mjesta, objavilo je u petak ministarstvo rada. Usporedbe radi, u studenom ih je otvoreno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 252 tisuće.

Pritom su u ministarstvu revidirali podatke o zaposlenosti za listopad i studeni, koji sada pokazuju da je u tome razdoblju otvoreno devet tisuća manje radnih mjesta nego što je objavljeno u prethodnim izvješćima.

Stopa nezaposlenosti u prosincu se zadržala na 4,1 posto, što je njezina najniža razina u 17 godina.

Neuobičajeno za razdoblje veće blagdanske potrošnje, najveći je uteg bio sektor maloprodaje u kojem je broj zaposlenih smanjen za 20.300, najviše od prošlogodišnjeg ožujka, pokazalo je izvješće.

S druge strane, u graditeljstvu je broj zaposlenih u prosincu porastao za 30 tisuća, najviše od veljače. U stopu ga slijedi proizvodni sektor s otvorenih 25 tisuća radnih mjesta.

Prosječni rast plaće po satu u prosincu 2017. godine iznosio je sedam centi, ili 0,3 posto, nakon 0,1-postotnog rasta u studenome. Time je rast plaća na godišnjoj razini ubrzao na 2,5 posto, s 2,4 posto u mjesecu ranije, objavilo je ministarstvo.

U 2017. godini u američkom je gospodarstvu otvoren 2,1 milijun radnih mjesta, nakon 2,2 milijuna otvorenih u 2016. godini.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.