Spasojević: Podrška SAD evropskim integracijama Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2009, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasojević: Podrška SAD evropskim integracijama Srbije

VAŠINGTON - Državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Dušan Spasojević izjavio je danas da je srpska delegacija, tokom susreta sa vojnim i političkim zvaničnicima SAD, "na svakom sastanku i na svakom nivou dobila snažnu podršku za naše evropske integracije".

Spasojević je u telefonskoj izjavi Tanjugu iz Vašingtona istakao da je, tokom razgovora, još jednom zaključeno da je dobra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnja u oblasti odbrane praktično suština ukupnih bilateralnih odnosa dve države.

"Zaključili da su posete potpredsednika Džozefa Bajdena Srbiji i poseta predsednika Borisa Tadića SAD praktično omogućile bolje razumevanje sagledavanje bezbednosnih problema i potvrdili neophodnost saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti između Srbije i SAD", rekao je Spasojević.

On je rekao i da su "na svim sastancima dominirale teme vezane za političku bezbednost i situaciju u regionu Balkana", dodajući da "ono što je posebno zadovoljstvo jeste da je primetno da se Srbija percipira kao jedan od ključnih faktora za regionalnu bezbednost".

Spasojević predvodi delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koja od 28. septembra do 2. oktobra boravi u SAD.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, u razgovorima delegacije sa visokim predstavnicima Pentagona, Stejt departmenta, Kongresa i Nacionalnog saveta za bezbednost SAD, razmatraće se pitanja vezana za bilateralnu saradnju u oblasti odbrane i političko-bezbednosna situacija u regionu, navedeno je u saopštenju.

Spasojević je istakao i da su u svim razgovorima "razmenjeni stavovi o bezbednosno-političkoj situaciji u našem regionu".

"Svuda smo istakli naše principijelne pozicije oko Kosova i Metohije, ali i potvrdili da je veoma važna saradnja između Vojske Srbije i Kfora i da bi bilo dobro pažljivo razmatrati situaciju koja i dalje nije stabilna", rekao je on.

Spasojević je naveo da je sagovornicima preneo i da "ne treba žuriti sa smanjenjem broja pripadnika Kfora na Kosovu i Metohiji, koje su veoma važne za stabilnost regiona".

On je istakao i da mu je prenet zvaničan poziv američkog ministra odbrane Roberta Gejsa da ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac do kraja godine poseti SAD, što će biti "praktično prva poseta, posle 25 godina, našeg ministra odbrane SAD".

Spasojević je naveo i da je u susretu sa zvaničnicima Nacionalne garde Ohaja potvrđeno "da je vojna saradnja najbolji deo bilateralnih odnosa Srbije i SAD".

"Potvrdili smo da ćemo i ubuduće nastaviti sa praktičnim aktivnostima na terenu čime ćemo poboljšati kvalitet saradnje pre svega u pripremama za učešće u mirovnim operacijama, izvođenjem zajedničkih vežbi i izgradnje podoficirskog kora", istakao je on.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nastavlja radnu posetu SAD boravkom u Njujorku gde su, u sedištu UN, planirani sastanci sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za mirovne operacije Alenom Le Roaom i ambasadorima više zemalja članica Saveta bezbednosti UN.

Osnovna tema tih razgovora biće učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija, saopštilo je srpsko ministarstvo odbrane uoči početka posete.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.