Sofija Knežević -  zaljubljena u džez od malena

Izvor: VOA, 29.Nov.2014, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sofija Knežević - zaljubljena u džez od malena

Džez pevačica Sofija Knežević, poslednjih godina čest i drag gost humanitarnih koncerata u Vašingtonu, za Glas Amerike govori o toku svoje karijere i umetnicima koji je inspirišu...

Srpsko–američko medicinsko udruženje (SAMA) i Krug Orfelin nedavno su u Vašingtonu organizovali skup za prikupljanje sredstava za kupovinu ultrazvučnih aparata za bolnicu u Požegi. Poznata džez pevačica, Sofija Knežević, poreklom iz Srbije, došla je se svojom grupom >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << iz Njujorka da doprinese svečanom raspoloženju.

Pošto je počela da peva kada joj je bilo svega tri godine, Sofija Knežević je već sa sedam godina, postala članica dečijeg hora Kolibri, i sa njim nastupala širom Evrope. Kako kaže, muzikom je počela da se bavi zahvaljujući bratu koji je u kuću doneo disk sa pesmama Ele Ficdžerald :

"Mislim da sam imala tri godine, ja sam se zaljubila u pesme na disku i jedna od mojih omiljenih pesama je "I want the waiter, with the water", vrlo je sličila dečijim pesmama i meni je to bilo jako interesantno, i taj Elin čisti, divni glas, koji je bio tako visok i koji se tako lako kretao preko melodija. Bio je vrlo dopadljiv meni kao maloj devojčici, i onda sam se preko toga zaljubila u džez polako, i već od šeste godine sam počela da učim džez pesme. “

Ta ljubav je polako rasla pa je Sofija završila srednju školu i fakultet za džez, a sada i sama predaje džez u Njujorškoj muzičkoj školi, učenicima uzrasta od 16 do 28 godina. Kako kaže:

Imam jednu interesantnu devojčicu koja je polu-Afroamerikanka, polu-Srpkinja, i ima jako interesantan glas, i mislim da mi je to jedina od učenica, preko koledža, koju imam, a da ima veze sa Srbijom. ”

Sofija Knežević navodi da je proputovala ceo svet :

"Imala sam sreću da u karijeru krenem rano i da preskočim razrede u srednjoj školi i osnovnoj školi da bih ubrzala školovanje, da bih brže stigla na fakultet, tako da sam upisala fakultet u 16 godina i završila sa 20 i to mi je dalo prostora da već kao mlada putujem svuda sa različitim bendovima, sa svojim bendom. “

Sofija kaže da je došla u Ameriku da bi završila magistraturu, ali je dobila posao pa je studije malo odložila. Ona veruje da su joj dve pesme donele najveći uspeh :

Don’t explain je čuvena pesma Billy Holliday, koju sam snimila za  dokumentarac koji je RTS snimio o meni pre 4 – 5 godina. Ta pesma se ponovo pojavila u filmu mladog reditelja, Hadži-Aleksandra Đurovića – "Ljubav dolazi kasnije". A druga pesma je singl Lipstick, koji sam objavila pre dve godinei to je bila divna, letnja pesmica koja je bila jako popularna na radiju i TV, puštana je na MTV-u".

Sofija navodi da je trenutno zaokupljaju knjige na kojima radi :

“Prva je knjiga džez aranžmana srpskih uspavanki, a druga je knjiga džez aranžmana balkanskih izvornih i starogradskih pesama.”

Sofija dodaje da je prva od petoro dece u porodici, i da je od malih nogu pevala uspavanke braći i sestrama, tako da joj one uvek izazivaju topla sećanja na porodicu...
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.