Sočna sarma iz Ambara osvojila Vašington!

Izvor: Večernje novosti, 01.Okt.2015, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sočna sarma iz "Ambara" osvojila Vašington!

Sarma je na Balkanu omiljena, u Srbiji nezamenljiva, a sada je i u Vašingtonu svrstana u top 10 jela koja se moraju probati tokom jeseni u glavnom gradu SAD! Srpsko nacionalno jelo osvojilo je gastronomske istraživače, poznatog i cenjenog portala Zagat.com, pri prvom zalogaju u restoranu "Ambar", pa su ga na svojim stranicama predstavili kao "punjeni kiseli kupus". Kako je objašnjeno, "punjeni kiseli kupus, poznat kao sarma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << je srpsko jelo koje se pravi od specijalnog srpskog kupusa kiseljenog kod kuće. U jelu ćete naći i svinjsko mleveno meso, pirinač, korenasto povrće i začine koji su zajedno kuvani pre nego što je smesa umotana u kupus. Sve se kuva sa dimljenim mesom puna četiri sata", egzotičan je opis za Amerikance koji za porciju sarme treba da izdvoje simboličnih devet dolara. Recept sarme se, decenijama, prenosi s kolena na koleno u porodicama iz naših krajeva. Taj kult se sa sobom nosio i gajio kako u domovini tako i u inostranstvu... Do sada se o njenom ukusu pričalo u društvu, a na "javnu scenu" SAD zakoračila je 2015. zahvaljujući ideji i upornošću dvojice Srba i nekoliko Amerikanca da je održe na svom meniju. - Dugo smo istraživali američko tržište i zaključili da na njemu ima mesta za našu hranu - kaže nam Ivan Iričanin, jedan od osnivača "Ambara", koji je, kako naglašava, "imao sreće" da radom u restoranskoj industriji upozna poznatog kuvara Ričarda Sandala i sa njim krene u biznis. - Učili smo u hodu. Mi nudimo "balkansko iskustvo", po malo od svega što se kod nas jede. Gastronomija se razvija i ljudi su voljni da probaju, pa im pljeskavica, kajmak, sarma, ćevapčići ili ajvar izgledaju potpuno neistraženo. "Ambar" je, po ukusu gostiju, šesti restoran u Vašingtonu od postojećih 2.595, odnosno deveti od 2.879 mesta za jelo. Ovakav uspeh ne čudi, jer prema Iričaninovim rečima gosti su prepuni pozitivnih utisaka. ODUŠEVLjENI NA PRVI ZALOGAJ - GOSTI koji su u našem restoranu probali sarmu oduševljeni su na prvi zalogaj - kaže Iričanin. - Čudna im je kombinacija sastojaka, ali ih ukus oduševi. Jako im se dopada, vraćaju se, ponosno dovode prijatelje... To je za nas veliki kompliment. Sarma je kuvano jelo koje se duže kuva, a nešto spremano na takav način retko gde ima da se proba.

Nastavak na Večernje novosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.