Snežna mećava u SAD odnela 11 života

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2016, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snežna mećava u SAD odnela 11 života

Do sada je 11 osoba izgubilo život u SAD zbog jake snežne oluje koja je pogodila veći deo Istočne obale

Očekuje se da će nevreme trajati do sutra ujutro, dok zvaničnici upozoravaju da najgore tek dolazi, prenosi AP.

Širom jugoistoka zemlje je skoro 133.000 građana ostalo bez struje, dok je 8.835 letova otkazano juče i danas, prenosi CNN.

Potencijalno parališuća mećava od juče besni nad južnim i istočnim delovima SAD, ugrožavajući 85 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ljudi, zbog čega je ovog vikenda otkazan veliki broj letova, a 10 država je proglasilo vanredno stanje, javljaju američki mediji.

Širom jugoistoka zemlje je skoro 133.000 građana ostalo bez struje, dok je 8.835 letova otkazano juče i danas, prenosi CNN.

Mećava, koja bi mogla da zatrpa delove srednjeatlantskog regiona u SAD pod snegom od 90 centimetara debljine, pogodila je i Vašington, preteći američkoj prestonici rekordnim nanosima.

Na autoputevima u Pensilvaniji i Kentakiju formirale su se kolone automobila duge i 30 kilometara, a neki putnici zavejani su više od 12 sati.

Šef policije u Vašingtonu Keti Lanijer kaže da je situacija preko noći "bila iznenađujuće mirna", dok su u obližnjem Baltimoru pale značajne količine snega, ali to nije izazvalo veće probleme.

U jednom požaru koji je izbio u ranim jutarnjim časovima povređena je jedna osoba, rekla je ona za CNN.

Snežna oluja bi mogla da prekrije Baltimor i Vašington snegom od 60 do 90 centimetara debljine i da donese vetrove jačine od 48 do 80 kilometara na sat pre nego što, kako se očekuje prema najavama Nacionalne meteorološke službe, počne da jenjava danas po podne.

U supermarketima u Vašingtonu su nestašice prehrambenih namirnica, jer su građani juče kupovali velike zalihe.

Meteorološki kanal je izvestio da je više od 85 miliona ljudi u najmanje 20 država obuhvaćeno upozorenjem na zimske uslove, a stanovnici Istočne obale su se snabdeli velikim količinama namirnica.

Snežne padavine u Vašingtonu mogle bi da zasene oluju "Snoumagedon" koja je 2010. donela snežni pokrivač debljine 45,2 centimetra, ocenjuju meteorolozi upozoravajući da bi izuzetno opasna oluja mogla da ugrozi više od 50 miliona ljudi.

Direktor meteorološke službe Luis Učelini kaže da bi snežne padavine, za koje se očekuje da će trajati do nedelje, lako mogle da izazovu štetu u visini od milijardu dolara i da parališu istočnu trećinu zemlje.

U Njujorku je vetar pojačan, sa udarima jačine i 41 metra u sekundi koliko je zabeleženo na aerodrom Džon Kenedi, rekao je portparol službe za vanredne situacije Frenk Mekarton koji je istakao da nema prekida javnog prevoza u železničkom i autobuskom saobraćaju, mada ima kašnjenja.

On je upozorio na slabu vidljivost i velike snežne padavine tokom poslepodneva.

U Filadelfiji je, međutim, u većem obimu obustavljen javni prevoz, a na građane se apeluje da ukoliko vide beskućnike na ulici odmah zbog niskih temperatura pozovu policiju koja će ih odvesti u prihvatilište.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.