Izvor: RTS, 04.Feb.2022, 09:01

Smajlovićeva: Zaoštravanje odnosa između Vašingtona i Moskve ili Pekinga Srbiji komplikuje stvari

Kolumnistkinja "Nedeljnika" Ljiljana Smajlović rekla je za RTS da kako su se dramatično pokvarili odnosi između Vašingtona i Moskve tako su se dramatično popravili između Moskve i Pekinga. Svako zaoštravanje odnosa između SAD i Rusije ili Kine Srbiji komplikuje stvari, ocenila je Smajlovićeva.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u radnoj poseti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Narodnoj Republici Kini i tom prilikom sastaće se sa predsednikom Si Đinpingom, a prisustvovaće i ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara. 

Tim povodom Ljiljana Smajlović rekla je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da se Srbija ne pridružuje nikakvom bojkotu Kine, pa se ne pridružuje ni bojkotu Zimskih olimpijskih igara.
Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je na bojkot ZOI, a pored SAD, njemu su se pridružili Velika Britanija, Australija, Kanada, Japan, Holandija, Danska. Ove zemlje neće slati diplomatske zvaničnike na Igre, a kao razlog se navodi nastavak "genocida" i druga kršenja ljudskih prava. 
Smajlovićeva je navela da je Kina sada mnogo moćnija država.
"Amerikanci su u velikom propagandnom ratu sa Rusijom. Ruski predsednik Vladimir Putin stiže u Peking. Kako su se dramatično pokvarili odnosi između Vašingtona i Moskve tako su se dramatično popravili između Moskve i Pekinga", istakla je kolumnistkinja "Nedeljnika".
Podsetila je da je Peking, kada su zbog Krima uvedene sankcija Moskvi, dosta pomogao Rusiji i stao uz nju.
Napomenula je da je Kina najveći kupac ruske nafte i gasa. Međutim, Kina nikada nije priznala Krim jer se to ne uklapa u njenu spoljnu politiku i oni nikada ne bi podržali upad Rusije u Ukrajinu.
"Svako zaoštravanje odnosa između Vašingtona i Moskve ili Pekinga nama komplikuje stvari", ocenila je Smajlovićeva. 
Kako je istakla, Rusi misle da imaju prednost u nekom delu naoružanja nad SAD, što očigledno Amerikanci znaju kada kažu da neće ulaziti u rat zbog Ukrajine, ali ističu da će "ekonomski uništiti Rusiju".
Smajlovićeva je napomenula da Putin navodi da neće trpeti NATO na svojim granicama, ali ne vidi dovoljno argumenata da će Rusija napasti Ukrajinu.
Kaže da je Bela kuća optužila Rusiju da sprema lažni masakr i da je spremila film o tome, kako bi to iskoristila kao povod za napad na Ukrajinu.
"Vašington je izašao sa krupnim optužbama o podmuklosti Rusije. Deo komičnog je što su Amerikanci često izmišljali lažna oružja za masovno uništenje kao povod za napad na druge", rekla je Smajlovićeva.
Zaključila je da će ove američke optužbe na račun Rusije Bajden iskoristiti ako ne bude invazije na Ukrajinu da kaže kako je uspeo da razotkrije ruski plan.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.