Si je imao zahtev; Bajden rekao NE

Izvor: B92, 15.Nov.2023, 12:44

Si je imao zahtev; Bajden rekao "NE"

Vol strit džurnal saznaje da se vodila velika bitka oko uslova koje je kineski predsednik ispostavio američkom kolegi Džou Bajdenu.

Naime, kako taj list prenosi, kineska strana tražila je da Si Đinping bude počasni gost na banketu američkih poslovnih lidera i to pre susreta s Bajdenom.

Bela kuća je, očekivano, rekla - ne. Zvanični Vašington je rekao da Si Đinping prvo mora da razgovara s Bajdenom, a onda sa moćnim šefovima kompanija.

Jer, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su naveli, ako bi prvo bio s biznismenima, Si Đinping bi mogao s njima da napravi neki dogovor koji ne ide u prilog planu razgovora Bele kuće koja ne želi sukob s poslovnom zaednicom.

U toj raspravi kineskih I američkih zvaničika jače su bile SAD, pa će kineski predsednik prvo kod Bajdena, a onda na banket.

Peking realno, kako dalje piše Vol strit džurnal, a prenosi Jutarnji list, realno, nije imao izbora jer mu je važan susret sa američkim poslovnim partnerima budući da strane kompanije u NR Kini izvlače sve više profita, a ne reinvestiraju ga u zemlji.

Da je insistirao da prvo bude na banketu, Bajden je mogao da odloži sastanak, a to bi bilo pogubno u javnoj percepciji nakon što je Peking na sva zvona najavljivao taj susret.

Tako je, najavljujući susret Si Đinpinga i Bajdena, kineski Global Times citirao kineske i američke stručnjake koji su "oprezno optimistični" kad je reč o očekivanim rezultatima sastanka.

Veruju da će će samit "pomoći obema stranama da steknu realističnije razumjevanje međusobnih strateških namera i da će sprečiti da se razilaženja pretvore u sukobe izvan kontrole.

S druge strane, sastanak bi mogao poslužiti stabilizaciji bilateralnih odnosa u kratkom roku jer će neizvesnost rasti kad SAD uđe u izborni ciklus sledeće godine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.