Server: Beograd je danas omiljeni partner SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2020, 12:13

Server: Beograd je danas omiljeni partner SAD

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server konstatuje, s neskrivenim nezadovoljstvom, da je Beograd danas omiljeni partner Vašingtona i da se radi o promenama koje znače veliku prekretnicu u američkoj politici.

"Očekujte nepredvidive poteze, ne samo na Balkanu", rekao je Server na panelu Univerziteta Kolumbija na temu "Budućnost Kosova" i dodao da su naredni meseci od vitalnog značaja za budućnost Kosova.

On dodaje da administracija Donalda Trampa nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uspela u svim svojim spoljnopolitičkim inicijativama i da sada Ričard Grenel pokušava da saopšti predsedniku dobre vesti pre 3. novembra, jer, kako kaže, nema bolje vesti od one koja "ubija" dva dostignuća administracije Bila Klintona - Bosnu i Kosovo.

"Shodno tome, podrška američke vlade težnjama Kosova je oslabila. To se jasno vidi u smanjenju finansiranja i pretnji povlačenjem američkih trupa. Upravo su ovo neodgovorne radnje", naveo je Server .

Server je ponovio da podržava reciprocitet između Prištine i Beograda, a da se protivi podeli, da je dogovor o taksama i necarinskim barijerama dostižan i da treba razmotriti tri druge opcije, od kojih je prva da Priština mora da obezbedi postojanje protivljenja razmeni teritorija ne samo u kancelariji nemačke kancelarke, već i u Bundestagu.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jasno stavio do znanja da će u vezi bilo kakvog sporazuma pričekati do izbora u Srbiji i formiranja vlade, a da će se Trampova administracija tada zalagati za razmenu teritorija pre izbora.

"Prema tome, jul i avgust, kada Evropa spava, biće presudni meseci… Kosovo će od 1. oktobra biti na sigurnom, ako se do tada ne desi podela", rekao je Server.

On dodaje da Trampova administracija nije pokazala iskren napor da sarađuje sa Evropom, a da je dijalog Beograda i Prištine stavila u ruke američkog ambasadora u Berlinu, koji je vređao nemačku vladu i govorio protiv EU.

Vašington se sada zalaže za promene granica, da bi se prevazišle etničke podele, iako bi one ukazale na nesposobnost da se svi ljudi odnose jednako, što je idealno za liberalnu demokratiju. Na nesreću je visoki predstavnik EU Žozep Borel pristao na to, kao i njegov prethodnik”, rekao je Server, prenosi prištinska Koha.

Kako kaže, da Džo Bajden pobedi na izborima, on bi kao dobar poznavalac Balkana zatvorio vrata razmeni teritorija.

"Ako Tramp pobedi u drugom mandatu, izborni pritisak za brzi dogovor će se utišati, mada očekujem da će Grenel i drugi požuriti sa razmenom teritorija, ako ne za nešto drugo, kako bi napravili mesta za svoja sledeća radna mesta”, smatra Server.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"OČEKUJTE NEPREDVIDIVE POTEZE" Danijel Server: Jul i avgust, kada Evropa spava, biće presudni meseci za Kosovo

Izvor: Blic, 20.Maj.2020

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server konstatuje da je Beograd danas omiljeni partner Vašingtona i da se radi o promenama koje znače veliku prekretnicu u američkoj politici.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.