Saudijska Arabija i Izrael - saveznici na bojnom polju?

Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2013, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijska Arabija i Izrael - saveznici na bojnom polju?

16.12.2013. -

Odnosi između Saudijske Arabije i njenog bliskog saveznika-SAD, u poslednje vreme su se toliko zaoštrili, da je kraljevstvo počelo aktivno da traži nove saveznike. Novi spoljnopolitički saveznik Rijada je, prema ocenama nekih analitičara Tel Aviv. Bivši neprijatelji su „zakopali ratne sekire“ i ujedinili se protiv Vašingtona koji se u poslednje vreme sve više približava Teheranu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<
Rijad se sa Tel Avivom ujedinio protiv SAD - ova novost koja je proletela po svim svetskim medijima, postala je prava senzacija. Konflikt između Rijada i Vašingtona odavno zri. Monarhija je javno govorila da joj se ne sviđa američka taktika. SAD nisu podržale Saudijsku Arabiju u pokušaju gušenja ustanka šiita u Bahreinu 2011. godine. Pre dve godine Vašington je odobrio rusku inicijativu u vezi sa Sirijom i odbacio je plan vojnog mešanja. A Saudijci su bili spremni da na sebe preuzmu finansiranje ove operacije. Kraljevstvo je bilo glavni sponzor opozicije u sirijskoj krizi i učinjeno je sve kako bi došlo do uklanjanja Bašara Asada- tvrdili su američki mediji.

Poslednja kapljica za vlasti moharhije je postalo zbližavanje Vašingtona i Irana- glavnog suparnika Rijada u regionu. Septembarski telefonski pregovori predsednika SAD Baraka Obame sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem i posledično potpisivanje okvirnog ugovora o iranskom atomskom programu, vlasti Saudijske Arabije su ocenili kao opasnost za njihovu bezbednost. Rijad se plaši da, ako Iranu budu ukinute sankcije, on može da postane lider u regionu. Uopšte, sitaucija u ovim islamskim državama se menja, govori naučni rukovodilac Instituta primenjene orijentalistike i afrikanistike SAid Gafurov:

- Sa jedne strane, Iran i Saudijska Arabija - dve regionalne super države - nalaze se u oštrom suparništvu. A sa druge strane, Arabija polako gubi svog glavnog saveznika - SAD i NATO, gotovo u potpunosti.

Rijad pokušava na sve načine da pokaže Vašingtonu nezadovoljstvo u vezi sa spoljno-političkim potezima SAD. Za početak, vlasti Saudijske Arabije su rešile da otkažu saradnju sa Vašingtonom u naoružavanju sirijskih pobunjenika. Potom je Rijad počeo da traži zamenu SAD u smislu svog glavnog parntera u sferi nafte i glavnog dobavljača oružja za svoju vojsku.

Moguća alijansa Izraela i Saudijske Arabije posebno je čudnovata u svetlu činjenice da je Kraljevstvo jedna od retkih država koja zvanično brani Izraelcima ulaz i prisustvo na svojoj teritoriji. Saudijska državna aviokompanija ne prodaje žiteljima Izraela karte za letove njihove avio kompanije. A na let ne smeju da uđu ni oni Izraelci koji su zapravo građani neke druge države, ako bi u njihovom prtljagu bila nađena Tora ili neka druga knjiga judejske veroispovesti.

Ksenija Meljnikova,

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.