Sara Pejlin se neće kandidovati za predsednika

Izvor: Blic, 06.Okt.2011, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sara Pejlin se neće kandidovati za predsednika

VAŠINGTON - Bivša guvernerka Aljaske Sara Pejlin saopštila je da se neće kandidovati u trci za predsedničku nominaciju, čime je praktično zaključen spisak republikanskih pretendenata za izbore u novembru iduće godine.

Pejlinova je u saopštenju navela da će se ona i njen suprug Tod "posvetiti Bogu, porodici i zemlji”, i da je njena odluka u skladu sa tim.

Sara Pejlin je postala poznato lice širom SAD i u svetu kada je, na izborima 2008. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nastupila kao kandidat za potpredsednika, zajedno sa predsedničkim kandidatom Džonom Mekejnom.

Poraz na tim izborima, međutim, nije umanjio njenu popularnost u krajnje konzervativnom biračkom telu, i učinilo ju je zvezdom pokreta "Čajanka”. Pejlinova je odluku saopštila svega jedan dan pošto je guverner Nju Džerzija, Kris Kristi, objavio da se takođe neće kandidovati.

Posle tog najnovijeg razvoja događaja, smatra se da su najizgledniji republikanski kandidati bivši guverner Masačusetsa Mit Romni i sadašnji guverner Teksasa Rik Peri.

Prva izjašnjavanja republikanaca o kandidatima svoje stranke biće već u januaru u Ajovi i Nju Hempširu. Nije jasno koliki će uticaj odluke Pejlinove i Kristija imati na nastavak republikanske trke.

Da se kandidovala, Sara Pejlin bi privukla krajnje konzervativno biračko telo i podelila tu struju u republikanskoj stranci, što bi pomoglo umerenom Romniju. Zato preovlađuje shvatanje da je njena odluka bar donekle pomogla Periju, koji sada može da se predstavi kao najpoznatije konzervativno lice medju kandidatima.

S druge strane, odluka Kristija, kako se procenjuje, pomaže Romniju, jer se umerena struja sada može okupiti oko njega.

Ostali kandidati su: Mišel Bakman, kongresmenka iz Minesote, Ron Pol, kongresmen iz Teksasa, Herman Kejn, biznismen iz Džordžije i jedini crnac među kandidatima, Njut Gingrič, bivši spiker Predstavničkog doma, Rik Santorum, bivši senator iz Pensilvanije i Džon Hantsman, bivši guverner Jute.

Povezane vesti: Već 76 kandidata za predsednika SAD
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sara Pejlin odustala od kandidature

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Okt.2011

VAŠINGTON - Bivši guverner Aljaske Sara Pejlin saopštila je da neće biti kandidat na predsjedničkim izborima koji se u Americi održavaju u novembru 2012. godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Sara Pejlin van predsedničke trke

Izvor: B92, 06.Okt.2011

Vasila, Aljaska -- Nekadašnja guvernerka Aljaske odustala od trke za Belu kuću. Sara Pejlin slabo rangirana u partiji. U trci 8 kandidata, posle odustajanja Krisa Kristija...Sara Pejlin, nekadašnja guvernerka države Aljaske, zvanično je objavila da neće tražiti nominaciju od Republikanske partije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.