Sankcije SAD ugrožavaju svetski poredak – Kina

Izvor: Vostok.rs, 26.Feb.2024, 23:47

Sankcije SAD ugrožavaju svetski poredak – Kina

Najnovija runda sankcija Vašingtona protiv Rusije i njenih partnera, uključujući Kinu, još je jedan primer američke „ekonomske prinude“ koja podriva globalne trgovinske odnose, saopštilo je u ponedeljak kinesko ministarstvo trgovine.
Američko ministarstvo finansija objavilo je u petak novu listu sankcija protiv oko 500 pojedinaca i entiteta u Rusiji, kao i nekoliko kineskih kompanija, iz razloga vezanih za Rusiju. Komentarišući ograničenja, kinesko ministarstvo trgovine je na svom zvaničnom sajtu navelo da je „pristup SAD tipičan primer jednostranih sankcija, \'dugoručne jurisdikcije\' i ekonomske prinude, što podriva međunarodna ekonomska i trgovinska pravila i red i šteti bezbednost i stabilnost globalne industrije i lanaca snabdevanja.” Peking je istakao da se odlučno protivi takvim potezima i obećao da će preduzeti sve neophodne mere kako bi „odlučno zaštitio legitimna prava i interese kineskih preduzeća“. Prošle nedelje su EU i Velika Britanija takođe uključile nekoliko kineskih kompanija u svoje poslednje runde sankcija Rusiji. Peking je odgovorio u ponedeljak optužujući Brisel i London da namerno ignorišu pozitivne trendove razvoja u odnosima sa Kinom. Ministarstvo je naglasilo da sankcije kineskim kompanijama „nemaju osnovu u međunarodnom pravu“ i upozorilo da će imati negativan uticaj na ekonomske i trgovinske odnose EU i Velike Britanije sa Kinom ako se ne ukinu. Ispostavilo se da je najnovija američka lista sankcija najduža koju je Vašington izradio do sada. Uključuje ruski sistem platnih kartica Mir, ruske energetske firme i kompanije povezane sa vojno-industrijskim sektorom, kao i niz pojedinaca, uključujući vojna lica, ličnosti uključene u vojne nabavke i finansijske rukovodioce. Neke od navedenih osoba ne žive u Rusiji i nalaze se u zemljama poput Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Vijetnama. Moskva je odgovorila na najnovija ograničenja nazvavši ih „besplodnim pokušajima da se izvrši pritisak na Rusiju“. Kremlj je takođe saopštio da je „značajno proširio” sopstvenu listu sankcija evropskim zvaničnicima, entitetima i privatnim licima, posebno onima koji su odgovorni za „pružanje vojne pomoći neonacističkom režimu u Kijevu”. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.