Sahranjena Medlin Olbrajt, na komemoraciji govorio Klinton  dotakao se i tzv. Kosova VIDEO

Izvor: B92, 27.Apr.2022, 18:53

Sahranjena Medlin Olbrajt, na komemoraciji govorio Klinton " dotakao se i tzv. Kosova VIDEO

Bivši predsednik SAD Bil Klinton spomenuo je Kosovo i Metohiju govoreći na komemoraciji Medlin Olbrajt.

Poručio je da je poseta južnoj srpskoj pokrajini sa njom 2019. godine bio jedan od najlepših trenutaka kojeg se seća, prenosi Reporteri.

"Sećam se vremena kada smo sekretarka Olbrajt i ja putovali na Kosovo pre tri godine da proslavimo 20. godišnjicu njihove i naše pobede, u sprečavanju etničkog čišćenja i samog postojanja (tzv.) Kosova", rekao je Klinton >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na komemoraciji Medlin Olbrajt u Vašingtonu.

Klinton je spomenuo i bistu Olbrajtove koja je postavljena u Prištini.

"Prošetali smo ulicama Prištine sa kosovskim zvaničnicima i stali na bulevaru gde su postavili prelepu bistu koju su posvetili sekretarki Olbrajt u čast posla koji je tamo obavila. Veoma sam ponosan na život koji je živela i zahvalan sam što smo Hilari i ja bili njeni prijatelji", rekao je Klinton.

Podsetimo, svetski lideri i vašingtonska politička i spoljnopolitička elita oprostili su se danas od Medlin Olbrajt, prve žene čelnice američkog Stejt departmenta.

Okupljene, kojih je na memorijalnoj službi u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu bilo oko 1.400, predvodili su američki predsednik Džozef Bajden i njegovi prethodnici Barak Obama i Bil Klinton, prenosi Glas Amerike.

Prisutne su bile i tri ćerke Medlin Olbrajt, dok je bivša državna sekretarka Kondoliza Rajs čitala odlomke iz Biblije.

Sahrani su prisustvovali i predsednica i premijer privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani i Aljbin Kurti.

Olbrajt je umrla 23. marta u 84. godini, a ostaće upamćena po snažnoj antisrpskoj retorici, dok je za vreme obavljanja funkcije prve šefice diplomatije SAD bila jedan od glavnih zagovornika bombardovanja SRJ 1999.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sahranjena Medlin Olbrajt

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Apr.2022

VAŠINGTON - Svjetski lideri i vašingtonska politička i spoljnopolitička elita oprostili su se danas od Medlin Olbrajt, prve žene čelnice američkog Stejt departmenta.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Sahranjena Medlin Olbrajt

Izvor: Beta, 27.Apr.2022

Američka politička elita oprostila se danas u crkvi u Vašingtonu od Medlin Olbrajt (1937-2022), prve žene na mestu državnog sekretara SAD.Komemoraciju su predvodili predsednik SAD Džozef Bajden i bivši predsednici Barak Obama i Bil Klinton koji je izabrao Olbrajt za svoju najvišu diplomatkinju.Oko...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.