ŠOKANTAN OBRT: Amerikanci odvraćaju Izrael od kopnene ofanzive na Pojas Gaze, za to postoji više razloga

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2023, 22:47

ŠOKANTAN OBRT: Amerikanci odvraćaju Izrael od kopnene ofanzive na Pojas Gaze, za to postoji više razloga

Izrael planira potpunu eliminaciju Hamasa

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena traži od Izraela da preispita svoje planove za veliku kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze, piše Vašington post, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Prema saznanjima američkog lista, SAD, umesto toga, predlažu "hirurški" precizniju operaciju uz upotrebu aviona i snaga za specijalne operacije koje bi izvele precizne i ciljane napade na mete militantnu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << grupu Hamas.

Neimenovani zvaničnici kažu da je američka administracija veoma zabrinuta zbog potencijalnih posledica kopnenog napada i sve više sumnjaju da bi se time postigao zacrtani cilj Izraela da eliminiše Hamas.

Istovremeno, Bela kuća je zabrinuta i da bi kopnena invazija mogla da rezultira brojnim žrtvama među palestinskim civilima, kao i izraelskim vojnicima, što bi potencijalno moglo da dovede do dramatične eskalacije neprijateljstava u regionu, rekli su zvaničnici.

Oni smatraju da bi ciljana operacija bila pogodnija za pregovore o taocima jer je manja verovatnoća da će prekinuti isporuke humanitarne pomoći, ai biće manje smrtonosna za ljude na obe strane.

Pored toga, navode sagovornici američkog lista, ciljana operacija verovatno ne bi izazvala širi rati na Bliskom istoku.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.