SAD u iščekivanju najmasovnijih demonstracija zbog ubistva Flojda

Izvor: RTS, 06.Jun.2020, 08:56

SAD u iščekivanju najmasovnijih demonstracija zbog ubistva Flojda

Jedanaestu noć zaredom građani su izašli na ulice širom SAD zbog smrti nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je umro dok mu je policajac držao koleno na vratu. Za danas najavljeni najmasovniji protesti. Policija Denvera ne sme više da korisiti suzavac protiv nenasilnih demonstranata.
Nekoliko stotina demonstranta mirno su protestovali u Vašingtonu i drugim delovima SAD.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Prestonica Amerike, koji je bio središte jednog od najvećih protesta zbog smrti Džordža Flojda, priprema se za hiljade demonstranta koji će pohrliti u centar grada zbog protesta protiv rasizma i policijske brutalnosti.
U lokalnoj policiji kažu da zatvaraju mnoge ulice zbog demonstracija za koje se očekuje da će trajati od 18 časova po lokalnom vremenu do ponoći.
Gradonačelnica Vašingtona Mjurijel Bovser preimenovala je ulicu ispred Bele kuće u "Crni životi su bitni" i dozvolila da se velikim žutim slovima slogan ispiše duž cele ulice u znak protesta protiv politike predsednika Donalda Trampa prema demonstracijama.
Rad policije u Mineapolisu pretrpeće dramatične promene posle ubistva Džordža Flojda, uključujući potpunu zabranu gušenja uhapšenih, ograničavanje upotrebe oružja za razbijanje demonstracija i veću transparentnost rada policije.
U međuvremenu, federalni sudija naredio je policiji Denvera da prestane sa praksom upotrebe suzavca, plastičnih i gumenih metaka i ostalih sličnih sredstava kao što su šok-bombe, citirajući primere povređenih demonstranta i novinara.
"To su mirni demonstranti, novinari i medicinski radnici koji su se suočili sa ekstremnom taktikom suzbijanja nereda, a ne protesta", naveo je u svojoj odluci okružni sudija Bruk Džekson.

Kako navodi Njjujork tajms, u nekim gradovima SAD zabeleženi su slučajevi solidarosti policajaca sa demonstrantima gde su zajedno kleknuli, a čitala su se imena žrtava stradalih tokom hapšenja.
List navodi da su okupljeni skrenuli pažnju na slučajeve prekomerne policijske sile tokom protesta zbog smrti Flojda.
Među prikazanim slučajevima ističu se prebijanje 75-godišnjeg muškarca u gradu Bafalo koji je sa povredama glave primljen u bolnicu i mirnog demonstranta u Fort Lorejdejlu na Floridi kome su policajci pucali u glavu gumenim mecima zbog čega je pretrpeo teške povrede očne duplje.
Tužioci istražuju postupanje dvojice osumnjičnih policajca u Bafalu koji su suspendovani bez plate.
Kako prenose lokalni mediji, predsednik policijskog sindikata policije Bafala Džon Evans rekao je da su, kao znak podrške kolegama, svih 57 članova tima za hitno reagovanje napustili svoja radna mesta.
Sa druge strane, policija Sent Luisa objavila je snimak sa sigurnosne kamere jedne zalagonice od ponedeljka uveče gde je jedan od demonstranta koji je proteste iskoristio za pljačku upucao penzionisanog kapetna policije Dejvida Dorna.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.