SAD se oštro protive novom širenju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali (VIDEO)

Izvor: Beta, 27.Okt.2021, 11:06

SAD se oštro protive novom širenju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali (VIDEO)

Sjedinjene Američke Države izrazile su oštro protivljenje planovima Izraela da izgradi hiljade stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali, ocenivši da su ti potezi suprotni naporima da se smanji napetost i da nanose štetu izgledima za rešenje sukoba po modelu dve države za šta se zalaže Vašington.Uprava za zemljište je u nedelju objavila tendere za izgradnju preko 1.300 novih domova za jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali, a očekuje se da će vlasti takodje diskutovati o predlogu za još 3.000 domova."Duboko smo zabrinuti zbog plana Vlade Izraela da se izgradi hiljade stambenih jedinica. Takodje smatramo neprihvatljivim planove za retroaktivnu legalizaciju nelegalnih divljih naselja", rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Ned Prajs (Price), prenele su agencije.Prajs nije rekao da će odluka Izraela ugroziti odnose sa SAD ali je potvrdio da je to pitanje postavljeno bliskom američkom savezniku.Najnovija najava izgradnje domova za jevrejske naseljenike je prva otkako je predsednik SAD Džozef Bajden koji je obećao oštriji odnos prema naseljima, navode danas izraelski mediji.Ona je, kako se čini, takodje suprotna obećanjima Vlade Izraela da će smanjiti tenzije sa Palestincima koji naselja smatraju glavnom preprekom za mir.Objava tendera je jedan od finalnih koraka pre početka izgradnje.Ministar gradjevinarstva i stanovanja Izraela Zeev Elkin saopštio je da je ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael bi da gradi, SAD ne da

Izvor: B92, 27.Okt.2021

SAD izrazile su oštro protivljenje planovima Izraela da izgradi hiljade stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.