Izvor: JUGpress.com, 12.Jul.2023, 08:12

SAD sankcionisale šefa bezbednosne agencije Srbije Aleksandra Vulina

BEOGRAD-VAŠINGTON

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država stavilo je 11. jula na listu sankcija direktora Bezbednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina.

Vulin je sankcionisan zbog navodne korupcije i umešanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza sa Rusijom.

Informaciju je na svojoj stranici objavio OFAC, Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD. Vulin i Vlada Srbije nisu bili dostupni za hitan komentar.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<
“Ovom odlukom se Aleksandar Vulin smatra odgovornim za koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu”, rekao je podsekretar Ministarstva finansija SAD Brajan E. Nelson.

On je dodao da se Ministarstvo neće suzdržavati da cilja aktere koji “zloupotrebljavaju svoje položaje za ličnu korist, istovremeno podrivajući demokratsku vlasti na Zapadnom Balkanu”.

Vulin je direktor Bezbednosno-informativne agencije Srbije, a ranije je bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova.

Zbog čega je sve Vulin sankcionisan?

U odluci se navodi da označavanje Aleksandra Vulina podvlači odlučnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost one koji su uključeni u koruptivne aktivnosti kojima unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Dodaje se da ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske maligne aktivnosti u Srbiji i regionu.

U odluci američkog Ministarstva finansija se navodi da je Aleksandar Vulin umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne aktivnosti povezane sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

“Vulin je održavao odnos na obostranu korist sa srpskim trgovcem oružja Slobodanom Tešićem, pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica”, dodaje se.

Srbija se do sada nije usklađivala sa sankcijama Ministarstva finansija SAD.

U odluci se dodaje da su Vulinovi postupci unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji i da ova dela uključuju korišćenje autoriteta radi sticanja lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom.

“On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske maligne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i tako obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu”, dodaje se.

OFAC je Vulina stavio na listu na osnovu odluke da je odgovoran ili je bio saučesnik u koruptivnim radnjama povezanim sa Zapadnim Balkanom.

Među koruptivnim radnjama su navedene zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične koristi ili političkih ciljeva, kao i podmićivanje.

OFAC je objavio da je korupcija povezana sa vladama ili zvaničnicima vlada na bilo kom nivou vlasti na Zapadnom Balkanu.

Sankcije imaju za cilj da zamrznu svu imovinu koju Vulin može imati pod jurisdikcijom SAD i zabraniti Amerikancima ili američkim kompanijama i institucijama, uključujući banke koje posluju u SAD, da obavljaju transakcije sa njim.

Reakcija Ambasade SAD

Ambasada Sjedinjenih Država saopštila je da uvođenje sankcija Vulinu

nije usmereno ni na jednu od institucija Republike Srbije.

Ambasada je u objavi na Tviteru navela da su SAD nepokolebljive u naporima da razotkriju uključene u koruptivne i destabilizujuće aktivnosti koje podrivaju vladavinu prava na Zapadnom Balkanu i produbljuju maligni uticaj Rusije u regionu.

“SAD nastavljaju sa podrškom građanima Srbije na putu ka reformi pravosudnog sistema, borbi protiv korupcije i stvaranju bolje budućnosti”, dodaje se.

Ko je Aleksandar Vulin?

Aleksandar Vulin, nekadašnji saradnik Mirjane Marković supruge Slobodana Miloševića, danas je koalicioni partner vladajuće Srpske napredne stranke.

Posle dugogodišnjeg ministarskog staža u Vladi Srbije, u decembru 2022. imenovan je za čelnika nacionalne bezbednosne službe – Bezbednosno informativne agencije.

Evropski parlament je 10. maja usvojio Rezoluciju u kojoj se izražava zabrinutost zbog imenovanja Vulina na čelo BIA-e, koji se u tekstu rezolucije opisuje kao osoba “poznata po svojoj anti-EU i prokremaljskoj retorici”.

Vulin je poznat široj javnosti po oštroj retorici prema susedima u regionu i prijateljstvu prema Rusiji.

U jednoj od poslednjih kritika na njegov račun, ambasade Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, kao i EU, kritikovali su učešće Vulina na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi u maju ove godine.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Šta ruski mediji pišu o američkim sankcijama Aleksandru Vulinu?

Izvor: Danas, 12.Jul.2023

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država stavilo je juče, 11. jula, na listu sankcija direktora Bezbednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina. On je sankcionisan zbog "korupcije i umešanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza sa Rusijom", stoji u odluci.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.