SAD protestuju zbog napada hakera na Gugl

Izvor: S media, 16.Jan.2010, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD protestuju zbog napada hakera na Gugl

Sjedinjene Američke Države uložiće službeni protest vlastima u Pekingu zbog navodnih "sajber-napada" hakera iz te zemlje na internet pretraživač Gugl, saopšteno je danas iz Stejt Departmenta u Vašingtonu.

SAD će zahtevati od vlasti Narodne Republike Kine objašnjenje za napade na Gugl u narednih nekoliko dana, saopštio je jedan portparol Stejt Departmenta, prenela je britanska medijska kuća BBC. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

BBC je preneo ocene zapadnih izveštača iz Pekina da je ovakav potez Vašingtona veoma neuobičajen.

Gugl je ranije ove sedmice već zapretio da će se u potpunosti povući sa tržišta NR Kine zbog cenzure koju vrše tamošnje vlasti, kao i zbog veoma čestih hakerskih napada na akiviste za prava čoveka.

Prema BBC, zvaničnici NR Kine su u odgovoru na pritužbe Gugla navele da su strane firme dobrodošle u toj zemlji, da bi poslovale "u skladu sa zakonom."

Portparolka ministarstva spoljnih poslova NR Kine Djiang Ju je poručila da je u toj zemlji internet "otvoren".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.