Izvor: Nezavisne Novine, 11.Sep.2017, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD prijete odlaskom iz NAFTA

VAŠINGTON - Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa ponovila je prijetnju o povlačenju iz Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) ako s Meksikom i Kanadom ne može biti postignut novi dogovor koji bi bio u korist SAD.

Američki ministar trgovine Vilbur Ros rekao je u intervjuu za "Washington Post" da je "predsjednik (Tramp) bio jasan kada je rekao da će povući SAD (iz tog sporazuma) ako on ne bude funkcionisao".

"To ne treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da bude šok ni za koga i to je zaista prava stvar. Potrebne su nam popravke tog sporazuma. On nije funkcionisao kako je bilo zamišljeno", naveo je Ros.

Rosovi komentari uslijedili su nekoliko dana pošto su SAD, Meksiko i Kanada okončali drugu rundu pregovora o osnovnoj promjeni sporazuma starog 23 godine, koji reguliše više od 1,2 hiljade milijardi dolara godišnje trgovine. Predstavnici tri zemlje bili su optimistični poslije druge runde pregovora i naveli da razgovori idu u dobrom smjeru, ali i dodali da za sada nije postignut neki značajan dogovor. Sa druge strane, Tramp stalno prijeti da će u potpunosti izvući SAD iz sporazuma, i dok pregovarači pokušavaju da postignu novi sporazum.

Ros je rekao da će biti teško postići novi sporazum prije kraja godine i da bi tada "trebalo da se zna kako stoje stvari".

Sljedeća runda pregovora biće održana od 23. do 27. septembra u Otavi, glavnom gradu Kanade.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.