SAD pojačale vojno prisustvo u zalivu

Izvor: NaDlanu.com, 03.Jul.2012, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD pojačale vojno prisustvo u zalivu

SAD su pojačale vojno prisustvo u Persijskom zalivu kako bi sprečile eventualno zatvaranje Ormuskog moreuza i mogle da izvedu napad na Iran u slučaju velike krize, piše u utorak Njujork tajms.

Ovo vojno jačanje ima takodje za cilj da pruži garancije Izraelu da Vašington vrlo ozbiljno shvata razvoj iranskog nuklearnog programa i da namerava da obezbedi slobodno kretanje tankera kroz Ormuski moreuz, piše list pozivajući se na izjavu visokog zvaničnika Pentagona.Prema rečima tog zvaničnika poruka Irancima glasi: "Nemojte ni na sekund da pomislite da zatvorite prolaz, uklonićemo mine. Nemojte da mislite da možete da pošaljete vaše brodove da ometaju naše ratne ili trgovačke brodove, jer ćemo ih odmah potopiti".Ta demonstracija sile usledila je u trenutku kada u Istanbulu počinje nova serija pregovora predstavnika Irana i zemalja grupe 5+1 - SAD, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Nemačke - o spornom iranskom nuklearnom programu.Iranska vojska je u utorak u okviru vojnih vežbi ispalila više balističkih raketa, medju kojima i neke koje mogu da pogode Izrael, javili su iranski mediji izveštavajući o manevrima na kojima je simuliran "napad na stranu bazu" u tom regionu.VAŠINGTON, 3. jula 2012. (Beta-AFP)
Pogledaj vesti o: Vašington,   Nju Jork

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.