AMERIKANCI ZAKUKALI: Rusija nam zatvara svoje tržište!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Feb.2019, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERIKANCI ZAKUKALI: Rusija nam zatvara svoje tržište!

Vašington smatra da Moskva sistemski krši norme Svetske trgovinske organizacije (STO), navodi se u izveštaju trgovinskog predstavništva SAD o ruskom poštovanju obaveza u okviru STO.

Između ostalog, u dokumentu se navodi da Rusija zaobilazi pravila otvorenog tržišta, što ometa izvoz američke robe i usluga.

- Ako SAD otkriju da Rusija ne radi u skladu sa svojim obavezama iz STO, oni će >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << proučiti i preduzeti sve potrebne mere da se reši pitanje i sačuva tržište Rusije otvorenim za izvoz iz SAD - navodi se u dokumentu.

Pri tome, autori priznaju da prekid bilateralnih kontakata sa Moskvom nakon događaja u Ukrajini 2014. godine ograničava ih mogućnostima da direktno razgovaraju o zabrinutosti Vašingtona, a zahtevi američke ambasade o sastancima često nemaju odjeka.

- Uvoz robe u Rusiju ostaje težak zadatak. SAD nastavljaju pažljivo da prate kako Rusija realizuje svoje obaveze o carinama. Međutim druge mere, sudeći po svemu, stvaraju najveće probleme trgovini-  dodaje se u dokumentu.

Kritikovana su pravila lokalizacije proizvodnje, neki porezi, zahtevi fotosanitarne kontrole. Osim toga, nezadovoljstvo autora izazivaju i pravila izvoza iz Rusije.

- U Rusiji ostaje na snazi spisak takozvanih „važnih" proizvoda koji mogu postati objekat izvoznih ograničenja - pišu oni, dodajući da su spremni da traže od STO „prinudne mere" ako bude bilo potrebno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.