SAD odbacio Netanjahuov plan: Bili smo jasni, ne može

Izvor: B92, 24.Feb.2024, 16:14

SAD odbacio Netanjahuov plan: Bili smo jasni, ne može

Iako je možda očekivao da će reakcije na njegov plan biti drugačije, izraelski premijer Benjamin Netanjahu primio je hladan tuš iz Vašingtona.

Premijer Izraela je u petak predstavio plan izraelske vlade za posleratno upravljanje Gazom, gde je izneo niz kontroverznih predloga koje su Palestinci prvobitno odbili.

Osim Palestincima, čini se da plan nije prijao ni Sjedinjenim Američkim Državama.

Portparol Bele kuće rekao je da je Bajdenova administracija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dosledno bila jasna sa Izraelom o tome šta bi želela da vidi u Gazi nakon završetka rata. Govoreći na brifingu za štampu, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi takođe je naglasio da palestinski narod treba da ima glas kroz revitalizovanu palestinsku vlast.

"Vašington je bio jasan šta je potrebno. Rekli smo da Amerika ne veruje u smanjenje Gaze i ne želimo da vidimo bilo kakvo prisilno raseljavanje Palestinaca van Gaze i naravno ne želimo da Gazom dominiraju oni koji upravljaju preko Hamasa", rekao je on.

Ono što se već zna jeste da se Vašington zalaže za reformu palestinske države koja bi odmah posle rata preuzela upravljanje Gazom, što je Izrael odbacio.

Međunarodna zajednica se takođe zalaže za to da palestinske vlasti počnu da upravljaju Gazom, s obzirom na to da već imaju određenu infrastrukturu za to.

Da je Netanijahuov plan naišao na crveno svetlo u Vašingtonu svedoči i izjava američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je rekao da je Vašington protiv svake ponovne okupacije Gaze posle rata, koja se čini neizbežnom iz izraelskog predloga.

"Gaza ne može biti platforma za terorizam. Tamo ne bi trebalo da dođe do ponovne izraelske okupacije. Veličina teritorije Gaze ne bi trebalo da se smanji", rekao je Blinken.

Inače, glavni delovi Netanjahuovog plana uključuju sledeće:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.