SAD nakon 9 god: Ukidamo, možete opet da letite

Izvor: B92, 16.Avg.2016, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD nakon 9 god: Ukidamo, možete opet da letite

Vašington -- Avio-kompanije iz Indonezije su napokon dobile novu dozvolu za letove u SAD nakon što su zadovoljile sigurnosne propise, pa je ukinuta devetogodišnja zabrana.

Američka federalna administracija za avijaciju (FAA) je dodelila indonezijskim kompanijama sertifikat kategorije 1 za sigurnost nakon što je 2007. godine nametnula zabranu zbog nekoliko većih nesreća.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropska unija je takođe izdala dozvole za tri indonezijske kompanije.

Nakon inspekcije u martu, Indonezija zadovoljava sigurnosne standarde Organizacije međunarodne civilne avijacije. U proteklih 10 godina su indonezijski avioni doživeli čak 13 nesreća, što je više od globalnog proseka.

Indonezijska državna avio-kompanija Garuda Indonezija će uspostaviti letove prema Americi sledeće godine, a razmišlja se o letu na relaciji Džakarta - Njujork - Los Anđeles.

Međutim, analitičari tvrde da je pred indonezijskim kompanijama velik izazov koji će zahtevati velika novčana sredstva.

"Radi se o ogromnoj i rizičnoj investiciji, a Garuda već ima poteškoća sa međunarodnim letovima", izjavio je Brendan Sobie iz Centra za azijsko-pacifičku avijaciju.

Indija i Filipini su prethodnih godina takođe dobili dozvolu za letove u SAD, a u decembru prošle godine tu dozvolu je izgubio Tajland.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.