SAD mole Kinu...

Izvor: B92, 24.Jan.2024, 11:56

SAD mole Kinu...

SAD zatražile su od Kine da podstakne Teheran da obuzda napade jemenskih Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Međutim, za sada se vidi samo mala pomoć Pekinga, preneo je danas Fajnenšel tajms pozivajuci se na američke zvaničnike.

SAD su u više navrata pokretale to pitanje sa vrhunskim kineskim zvaničnici u poslednja tri meseca, navodi se u izveštaju, prenosi Rojters.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven i njegov zamenik, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Džon Finer, raspravljali su ovog meseca o tim pitanjima na sastancima u Vašingtonu sa Liuom Đijenčaom, šefom Međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

O tom pitanju razgovarao je i američki državni sekretar Antoni Blinken sa svojim kineskim kolegom, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa, i dodaje da američki zvaničnici veruju da, osim blagog saopštenja Pekinga objavljenog prošle nedelje, ima malo dokaza koji ukazuju na to da je Kina na bilo koji način izvršila pritisak na Iran kako bi ga navela da obuzda Hute.

Vojska Sjedinjenih Američkih Država izvela je rano jutros još dva udara na položaje jemenskih Huta i uništila dve protivbrodske rakete koje su, kako se navodi u saopštenju američke vojske, bile usmerene ka Crvenom moru i bile spremne za lansiranje.

Napadi jemenskih Huta u Crvenom moru, zbog kako tvrde, odmazde prema Izraelu, poremetili su globalni pomorski transport i dodatno produbili zabrinutost da bi nove razmirice u okviru sukoba između Izraela i Hamasa mogle dodatno da destabilizuju situaciju na Bliskom istoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.