SAD izgleda ipak pooštravaju tehnološke sankcije prema Kini, iako su dozvolile pojedinim firmama da nastave tamošnje poslovanje

Izvor: Piplmetar.rs, 16.Okt.2023, 18:30

SAD izgleda ipak pooštravaju tehnološke sankcije prema Kini, iako su dozvolile pojedinim firmama da nastave tamošnje poslovanje

Iako su pojedine firme nedavno dobile SAD dozvolu za nastavak poslovanja sa čipovima u svojim kineskim fabrikama, vlasti u Vašingtonu navodno planiraju da pooštre tehnološke sankcije prema Kini. Administracija američkog predsednika tako planira da pojača kontrolu prodaje grafičkih AI čipova i napredne opreme za proizvodnju poluprovodnika kineskim firmama, tvrdi Bloomberg pozivajući se na anonimne izvore.
SAD u planu imaju nova „pravila“, odnosno sankcije koje treba da preciziraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << i isprave nedostatke prošlogodišnjih mera za agresivno ograničavanje pristupa Kine naprednoj poluprovodničkoj tehologiji. Cilj sankcija je da SAD spreče svog geopolitičkog rivala da dobije najsavremenije tehnologije koje bi mu mogle dati vojnu prednost i tako „ugroziti američku nacionalnu bezbednost“.
To znači da će Sjedinjene Američke Države nametnuti dodatne provere kineskim firmama koje pokušavaju da izbegnu ograničenja uvoza i izvoza usmeravanjem pošiljki kroz druge zemlje. Sankcije će se ogledati i u tome što će kineske kompanije biti stavljene na crnu listu, odnosno na listu ograničenja trgovine. Lista podrazumeva da će kineski inostrani partneri morati da dobiju američku dozvolu za ispunjavanje prodajnih ugovora sa kompanijama u ovoj azijskoj državi.
Intenzivnije sankcije SAD u poluprovodničkoj industriji uvedene su prošle godine kao deo pokušaja da se ograniči tehnološki razvoj Kine, ali je ova država ubrzala ulaganja u izgradnju sopstvenih proizvodnih kapaciteta.

Shutterstock
Nova ograničenja trebalo bi da budu objavljena već početkom ove nedelje, tvrde izvori pomenutog portala. Zvaničnici američkih vlasti odbili su da komentarišu ove informacije.
Tehnološke sankcije prema Kini umesto unazad, ovu državu vode napred Tenzije na relaciji SAD – Kina novim merama još više će porasti, iako je prošle nedelje delovalo kao da ćemo možda videti suprotan scenario. Naime, tokom prošle nedelje otkriveno je da su južnokorejske kompanije Samsung i SK Hynix dobile SAD dozvolu za isporuku čipova i opreme u svoja postrojenja u Kini, a posle njih pojavile su se glasine da slična dozvola očekuje i tajvanski TSMC.
Ipak, dozvole su, kako sada izgleda, od SAD iskamčile same firme ili države kako im ne bi propali poslovi i ulaganja u Kini, što, kako vidimo, nema mnogo veze sa američkim planovima o sankcijama.

Shutterstock
U svakom slučaju, kako su neki analitičari i predviđali, umesto da sankcije Kinu oteraju sa puta napredne proizvodnje poluprovodnika, one su joj umesto željenog efekta, pomogle da postigne suprotan.
Naime, kineske vlasti podržale su sopstvene tehnološke kompanije, a jedan od primera za to je i rađanje novog, naprednog 7 nm čipa u domaćoj proizvodnji koji se našao u novim Huawei telefonima.
Rasklapanje telefona otkrilo je da je čip provela kineska kompanija, demonstrirajući tako proizvodne mogućnosti daleko iznad onoga što su SAD pokušavale da zaustave. Upravo ovaj događaj pokrenuo je politički pritisak u SAD da Huawei i SMIC budu stavljeni pod još oštrije mere.
Osim pojedinih analitičara, i same kompanije koje se bave čipovima širom sveta, bunilo se protiv sankcija ukazujući da će im profit biti ugrožen, ali i to da će Kina razviti konkurentsku tehnologiju. Među tim firmama su između ostalog bile i holandska ASML, kao i američke Nvidia, Intel i Qualcomm.
Kina u celoj situaciji nije sedela skrštenih ruku i osim ulaganja u sopstvenu proizvodnju, takođe je uvela neke kontramere, kao što je ograničavanje izvoza elemenata potrebnih za proizvodnju čipova, čiji je inače ubedljivo najveći svetski izvor. Ukoliko se izveštaji o novim merama ispostave kao tačnim, moguće je da ćemo videti i nove kineske odgovore na njih.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.