SAD i Tajvan postigli sporazum oko prvog dela inicijative 21. vek

Izvor: B92, 19.Maj.2023, 14:51

SAD i Tajvan postigli sporazum oko prvog dela inicijative "21. vek"

SAD i Tajvan su postigli sporazum oko prvog dela trgovinske inicijative "21. vek", saopštila je kancelarija američkog Predstavništva za trgovinu (USTR).

Vašington i Tajpej su se usaglasili oko carina i graničnih procedura, malih biznisa, kao i principa dalje implementacije, dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

Nakon što ovaj sporazum bude potpisan, pregovarači će se posvetiti složenijim oblastima, kao što su poljoprivreda, digitalna trgovina, kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u državnom vlasništvu ili standardi vezani za životnu sredinu.

Predstavnica za trgovinu SAD Ketrin Taj je izrazila zadovoljstvo postignutim sporazumom i rekla da se raduje nastavku pregovora.

Tajvanska strana je saopštila da je postizanje sporazuma "istorijski značajno" i dodala da Tajpej želi da reši sva preostala pitanja vezana za inicijativu "21. vek" do kraja godine.

Objava o postignutom sporazumu dolazi uoči najavljenih susreta kineskog ministra za trgovinu Vanga Venta sa američkom sekretarkom za trgovinu Đinom Raimondo i pomenutom Ketrin Taj, podseća britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.