SAD i Rusija su zamenile uloge u svetu

Izvor: B92, 06.Okt.2019, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SAD i Rusija su zamenile uloge u svetu"

"Rusija i SAD su zamenile uloge u međunarodnoj areni: dok se Vašington pretvara u destruktivni faktor svetske politike, Moskva postaje njen "sivi kardinal"".

To je u svom članku za projekat „Sindikat“ napisala bivša šefica španske diplomatije Ana Palasio.

Nakon ujedinjenja sa Krimom i početka operacije u Siriji, Moskvu su mnogi smatrali destruktivnim faktorom svetske politike, ali je vreme pokazalo da je ona zaista postala uticajni igrač u međunarodnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << areni, smatra Palasijeva.

Potpisivanjem „Štajnmajerove formule“ otvara se put za normalizaciju situacije u Ukrajini i uspostavljanje veza između Rusije i Zapada, što je, po mišljenju bivše ministarke, značajna pobeda Moskve.

U isto vreme, Ujedinjene nacije završavaju rad na formiranju komiteta koji će se baviti pravljenjem novog ustava Sirije, što je u skladu sa planom koji je predložila Rusija 2018. godine, ukazuje autorka.

Prema rečima Palasijeve, rast uticaja Moskve je povezan s tim da SAD poslednjih godina gube lidersku poziciju u međunarodnoj areni. Kao primer toga, ona je navela situaciju sa napadom na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji: dok je američki predsednik Donald Tramp pisao ratoborne tvitove, Rusija se predstavila kao potencijalni garant stabilnosti u regionu.

Međunarodna zajednica, kao i pre, smatra Sjedinjene Države glavnim geopolitičkim igračem što se, po mišljenju autorke, može objasniti navikom, a ne logikom. Vašington ne pokazuje volju za liderstvom, a istovremeno izlazi iz mnogih međunarodnih sporazuma, što negativno utiče na situaciju u svetu, ukazuje ona.

Pritom je Evropa, kako smatra Palasijeva, u međunarodnoj areni samo „sistemski koordinator“, koji je važan za proces rešavanja konfliktnih situacija.

„Kao ključni globalni koordinator, Evropa treba da zna tačno za šta služe njeni napori“, zaključila je autorka, prenosi "Sputnjik".
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.