SAD duguju Saudijskoj Arabiji 116,8 milijardi dolara

Izvor: Vostok.rs, 17.Maj.2016, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD duguju Saudijskoj Arabiji 116,8 milijardi dolara

Ministarstvo finansija SAD po prvi put za poslednjih 40 godina objavilo je podatke koliko ta država duguje Saudijskoj Arabiji, piše „Blumberg“.

Prema podacima iz marta, dug Vašingtona prema El Rijadu iznosi 116,8 milijardi dolara. Analitičari navode da je ta cifra smanjena za 6 odsto u poređenju sa januarom kada je bio zabeležen rekordan dug, piše „Blumberg“.

Saudijska Arabija ulazi u deset glavnih kreditora SAD. Na čelu liste su Kina (1,3 biliona dolara) i Japan (1,1 bilion dolara).

SAD su počele da objavljuju podatke o stranim ulagačima u američke državne obveznice 1974. godine. Podaci o dugu Saudijskoj Arabiji nisu direktno navođeni, već zajedno sa podacima sa drugim članicama OPEK-a. U februaru 2016. godine toj grupi je pripadala 281 milijarda dolara u državnim obveznicama.

Suma koja se duguje El Rijadu objavljena je nakon što su arapske države uvele embargo na isporuke nafte SAD 1973. godine. To je bio jedan od ustupaka koji je učinjen kako bi se očuvali strateški odnosi sa Saudijskom Arabijom.

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.