SAD demantuju iranske tvrdnje o razmeni zatvorenika

Izvor: VOA, 02.Maj.2021, 17:20

SAD demantuju iranske tvrdnje o razmeni zatvorenika

Sjedinjene Države su u nedelju demantovale izveštaj iranske državne televizije da su Iran, Vašington i Velika Britanija postigli dogovore o zameni zarobljenika i isplati milijardi dolara Teheranu. Iranska državna televizija citirala je neimenovanog zvaničnika koji je rekao da dogovor Vašingtona i Teherana obuhvata razmenu zatvorenika uz odmrzavanje iranskih sredstava. "Amerikanci su pristali da plate 7 milijardi dolara i razmene četvoricu iranskih zatvorenika koji su bili aktivni u izbegavanju sankcija za četvoricu američkih špijuna koji su odslužili deo kazne", prenela je državna televizija. Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs odmah je demantovao izveštaj iranskih medija. "Izveštaji da je postignut dogovor o razmeni zatvorenika nisu tačni. Kao što smo rekli, uvek potežemo pitanje Amerikanaca koji su privedeni ili su nestali u Iranu. Nećemo prestati dok ih ne vratimo porodicama", rekao je Prajs. Šef kabineta Bele kuće Ron Klejn takođe je demantovao izveštaj. "Nema dogovora o oslobađanju četvorice Amerikanaca", rekao je Klejn za televiziju CBS. Teheran je, koliko je poznato u javnosti, pritvorio četvoricu Amerikanaca - Bakera i Siamaka Namazija, aktivistu za zaštitu životne sredine Morada Tabaza i američkog biznismena iranskog porekla Emada Šarkija. U izveštaju iranske televizije ne navode se imena Iranaca za koje se Teheran nada da će biti oslobođeni. Državna televizija takođe je prenela da je zvaničnik naveo da je postignut dogovor sa Velikom Britanijom da plati 400 miliona funti za oslobađanje Britanke iranskog porekla Nazanin Zagari-Retklif. Britanski zvaničnici umanjili su značaj izveštaja. Forin ofis je saopštio da zemlja i dalje "razmatra opcije da reši taj slučaj i da nema dodatni komentar dok se nastavlju pravne rasprave". Zagari-Retklif je prošle nedelje osuđena na još jednu godinu zatvora, saopštio je njen advokat, po optužbama za širenje "propagande protiv sistema" zbog učešća u protestima ispred iranske ambasade u Londonu 2009. godine. Prethodno je u Iranu odslužila petogodišnju zatvorsku kaznu nakon što je osuđena za planiranje zbacivanja iranske vlade što je optužba koju ona, njene pristalice i organizacije za zaštitu ljudskih prava odbacuju. Zagari-Retklif, koja je u to vreme radila za dobrotvornu organizaciju agencije Rojters, privedena je na aerodromu u Teheranu u aprilu 2016. godine dok se vraćala u Britaniju, posle posete porodici. Ričard Retklif, njen suprug, rekao je za agenciju Asošijeted pres da nije upoznat sa bilo kakvim dogovorom o razmeni. "Nismo ništa čuli. Verovatno i ne bi smo čuli ništa, ali moj instinkt je da budem skeptičan", rekao je Retklif. Iran i svetske sile razgovaraju o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, iz kojeg se Vašington povukao pre tri godine.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

NEMA SPORAZUMA O RAZMENI ZATVORENIKA: Oglasili se iz Stejt departmenta, negiraju tvrdnje iranskih medija

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Maj.2021

i šef kabineta američkog predsednika takođe je demantovao izveštaj koji je prenela iranska državna televizija..Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je danas da nije tačno da je došlo do sporazuma o razmeni zatvorenika između SAD i Irana...- To nije tačno. Kao što smo rekli,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.