SAD: Zašto da se ljutimo zbog Rusa?

Izvor: B92, 20.Maj.2014, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Zašto da se ljutimo zbog Rusa?

Novi Sad -- Kirbi odbacio medijske spekulacije o navodnoj ljutnji Vašingtona na Beograd zbog toga što je Srbija prvo prihvatila pomoć Rusije u borbi protiv poplava.

"Vašington svakako nije ljut. Mi nismo ljuti ni na Srbiju, niti na Rusiju", rekao je ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, odgovorajući na pitanje novinara.

Američki ambasador je tim povodom upitao: "Zašto ne bi srpska vlada prihvatila bilo koju pomoć koja joj se pruža?" i dodao, takođe, "zašto bi neko bio ljut na Ruse koji pomažu svoje prijatelje?"

Kirbi je rekao da će američki tim za procenu šteta od poplava, koji je došao u Srbiju, nastojati da utvrdi kompletnu sliku o posledicama katastrofalnih poplava i u stvori uvid u situaciju u zemlji.

"Njihov konkretan zadatak je da vide šta se sve desilo, gde je potrebna pomoć, koji su to sledeći koraci koje bi trebalo preduzeti", rekao je Kirbi Tanjugu.

On je napomenuo da će im za tu procenu biti potrebno dva do tri dana ili će ostati i duže ali, kako je rekao, "neće otići sve dok ne budu imali kompletnu sliku i uvid u ovu situaciju u Srbiji".

Ambasador SAD je rekao da je neophodna koordinacija u pružanju pomoći u Srbiji, što znači da će biti ostvarena saradnja sa predstavnicima UN i drugih organizacija koje pomažu kao institucije.

"Ne želimo da neko nešto daje, a drugi da ne daje ili da se dešava da svi dajemo istu vrstu pomoći", objasnio je ambasador Kirbi.

On je napomenuo da je u Srbiju juče došla i predstavnica američke Kancelarije za pomoć u vanrednim situacijama, koja sada razgovara sa predstavnicima vlasti i Crvenog krsta, kako bi se videlo šta je potrebno učiniti u narednoj fazi, kada je reč o pomoći postradalima.

"Mi pomažemo u ovom trenutku kada je to najpotrebnije, ali moramo razmotriti kakvu vrstu dugoročne pomoći možemo da pružimo", rekao je američki ambasador i napomenuo da je pre svega zbog toga došao na Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, jer smatra da je velika šteta načinjena u poljoprivrednoj proizvodnji.

Poljoprivrednicima u Srbiji treba pomoći kako da se što pre oporave i da ponovo budu u stanju da proizvode hranu, istakao je Kirbi i dodao da će predstavnici SAD sarađivati i razgovarati sa Vladom Srbije o tome koje su neophodne potrebe i u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i u drugim oblastima.

Kirbi je napomenuo da su mnoge zemlje već uputile Srbiji prvu finansijsku i drugu pomoć, napominjući da je Norveška najavila donaciju od dva miliona evra, Holandija pola miliona evra, zaključivši da "ljudi iz inostranstva stoje rame uz rame sa Srbijom u ovom teškom trenutku".

Ambasador Kirbi je rekao i da je prethodnog dana razgovarao sa pripadnicima SAJ i Žandarmerije o tome koja im je pomoć sada najneophodnija.

Oni su rekli, dodao je Kirbi, da su im najpotrebniji gumeni čamci, pošto oni kojima raspolažu nisu u stanju da se uspešno izbore sa jakim i brzim vodama.

"Mi smo u procesu nabavke čamaca sa jačim motorima, koji mogu da se bore protiv brze reke i pomognu u spasavanju ljudskih života, što je najvažnije u ovom trenutku", istakao je Kirbi.

Ti razgovori, dodao je on, vođeni su u ovoj prvoj fazi, koja se odnosi na najhitniju pomoć u borbi protiv poplava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.