SAD: Traže podatke o vojnoj saradnji Srbije i Rusije

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jul.2017, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Traže podatke o vojnoj saradnji Srbije i Rusije

Uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu 17. jula, demokratski kongresmen iz Njujorka Eliot Engel u Kongresu je predstavio izveštaj o odbrambenoj saradnji Srbije i Rusije.

U izveštaju se navodi da u roku od 90 dana nakon njegove objave ministar odbrane treba da podnese senatskom i kongresnom Odboru za spoljnu politiku podatke o odbrambenoj i bezbednosnoj saradnji Srbije i Ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Federacije, objavila je "Al Džazira".

- U svoj izveštaj ministar odbrane treba da uključi popis sistema naoružanja i vojnog hardvera, kao i tehnologije procenjene na milion ili više dolara koje je Rusija obezbedila Srbiji od 2012. godine - navodi Engel, visokorangirani član kongresnog Odbora za spoljnu politiku.

Dodatno, traži od Pentagona opis učešća oružanih snaga Srbije na ruskim vojnim obukama i vežbama od 2012. godine. Traži se popis svih rusko-srpskih odbrambenih i bezbednosnih sporazuma takođe od 2012.godine, kao i procena kako zemlje koje se graniče sa Srbijom procenjuju koliku opasnost oružane snage Srbije predstavljaju po njihovu nacionalnu bezbednost.

Na popisu zahteva su informacije o rusko-srpskoj obaveštajnoj saradnji, zatim u kojoj meri vojna saradnja između Rusije i Srbije utječe na bezbednosnu i odbrambenu saradnju SAD-a i Srbije, kao i na saradnju NATO-a i Srbije.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.