SAD: Sjeverna Koreja isporučila Rusiji rakete za napade na Ukrajinu

Izvor: VOA, 04.Jan.2024, 20:55

SAD: Sjeverna Koreja isporučila Rusiji rakete za napade na Ukrajinu

Vašington — Sjeverna Koreja snabdjela je Rusiju balističkim raketama i raketnim lanserima koji su korišteni u nedavnim napadima na Ukrajinu, saopšteno je u četvrtak iz Bijele kuće koja se pozvala na obavještajne podatke s kojih je skinuta oznaka povjerljivo. Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je novinarima da će Sjedinjene Države da pokrenu to pitanje pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Dodao je da su ruske snage 30. decembra lansirale najmanje jednu od sjevernokorejskih raketa, koja je pala u polje u Zaporoškoj oblasti. Moskva je, kako je naveo, zatim ispalila "više" balističkih raketa na Ukrajinu u okviru velikog vazdušnog napada 2. januara. Kirbi je isporuku sjevernokorejskog oružja Rusiji nazvao "značajnom i zabrinjavajućom eskalacijom" i najavio da će Amerika uvesti dodatne sankcije onima koji posreduju u toj trgovini oružjem. Kirbi je rekao da Iran nije isporučio balističke rakete bliskog dometa Rusiji, ali da Vašington vjeruje da Moskva namjerava da od Teherana kupi raketne sisteme. Rusija zavisi od Irana kada je riječ o dronovima i drugom oružju koje koristi protiv Ukrajine. Administracija predsjednika Džoa Bajdena više puta je isticala da Kremlj zavisi od Sjeverne Koreje i Irana kada je riječ o oružju koje mu je potrebno za rat protiv Ukrajine, i objavljivala je obavještajne informacije koje na to ukazuju. Sjeverna Koreja i Iran su uglavnom izolovani na međunarodnoj sceni zbog nuklearnih programa i nepoštovanja ljudskih prava. Bijela kuća je u oktobru saopštila da je Sjeverna Koreja isporučila Rusiji više od 1.000 kontejnera sa vojnom opremom i municijom. Sjevernokorejski lider Kim Džong Un sastao se u septembru u Rusiji sa predsjednikom Vladimirom Putinom i obišao ključne vojne objekte.   
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SAD upiru prstom: Napadaju severnokorejskim raketama

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 13:34

Rusija je nedavno upotrebila balističke rakete kratkog dometa iz Severne Koreje za višestruke napade na Ukrajinu, saopštila je juče Bela kuća...Portparol za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima da će SAD pokrenuti pitanje situacije pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija...Kirbi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.