SAD SE TRUDE DA ZAPLAŠE RUSIJU: Nagomilali podmornicu i bombardere na severu Norveške!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Avg.2020, 09:29

SAD SE TRUDE DA ZAPLAŠE RUSIJU: Nagomilali podmornicu i bombardere na severu Norveške!

Poznavaoci prilika tvrde da sve govori o želji Vašingtona da pošalje javni signal Moskvi

Sjedinjene Američke Države su poslale "signal Kremlju", poslavši tajnu američku podmornicu "Sivulf" do obala Norveške, piše američki portal Drajv.

Kako navodi američki portal, takvo javno otkrivanje informacija o lokaciji tajne podmornice je neobično. Prema rečima novinara specijalizovanog za vojno-pomorsku tematiku Krisa Kavasa, fotografije "Sivulfa" iz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Tromsea prve su u poslednjih pet godina.

Prema navođenju autora članka, sve to govori o želji Vašingtona da pošalje "javni signal Rusiji". U članku se napominje da se Tromse nalazi blizu rute praćenja ruskih podmornica i da je tom prelasku "Sivulfa" prethodilo nekoliko godina povećane aktivnosti ruske mornarice u regionu.

Istovremeno, portal podseća  da je upravo u junu ove godine ruska Severna flota zvanično primila u sastav naoružanja prvu nuklearnu podmornicu klase Borej-A "Knez Vladimir".

SubDeployments 1) Rare pics of #submarine USS #SEAWOLF SSN21, here making a brief stop 21 Aug at Tromso, #Norway while on a 6th Fleet deployment. These appear to be the first officially-released photos of the Bangor-based sub in 5 years pic.twitter.com/tqLTevvGJK

— Chris Cavas (@CavasShips) August 25, 2020

U članku se ističe da je ubrzo nakon dolaska "Sivulfa" u Tromse, šest američkih strateških bombardera B-52H sposobnih da nose nuklearno oružje učestvovalo u vežbama sa lovcima norveškog ratnog vazduhoplovstva. Prema mišljenju autora članka, to takođe deluje kao "signal usmeren direktno na Moskvu".

Ranije je američka ratna mornarica saopštila da je "Sivulf" stigao u norveški grad Tromse, a kasnije su njegove fotografije objavljene u toj luci. S tim u vezi, kontraadmiral Entoni Karulo rekao je da prebacivanje podmornice "povećava i tako velike sposobnosti podvodnog ratovanjaׅ" i pokazuje "kontinuiranu posvećenost SAD osiguranju pomorske bezbednosti i obuzdavanju u čitavom regionu".
Pogledaj vesti o: Vašington,   Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.