SAD SE SLAŽU SA POLITIKOM JEDNE KINE Bajden otkrio da li će Vašington braniti Tajvan u slučaju rata sa Pekingom

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2022, 09:19

"SAD SE SLAŽU SA POLITIKOM 'JEDNE KINE'" Bajden otkrio da li će Vašington braniti Tajvan u slučaju rata sa Pekingom

Američki predsednik Džo Bajden najavio je spremnost da, ako bude potrebno, vojno brani Tajvan, prenosi TASS.

- Da, ovo je obaveza koju smo preuzeli - rekao je Bajden na konferenciji za novinare nakon razgovora sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom.

Bajden je pojasnio da se SAD slažu sa politikom jedne Kine, ali je sama ideja o nasilnoj promeni statusa ostrva potpuno neprikladna.

Kineske vlasti su ranije optužile SAD za nepoštovanje principa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "jedne Kine".

Pre toga, Stejt department je izvestio da se SAD protive nezavisnosti Tajvana.

Tajvansko pitanje je otvoreno od 1949. godine, kada je proglašena komunistička Narodna Republika Kina, a deo vladajuće Kuomintang partije uspostavio vlast na Tajvanu. Peking insistira na "principu jedne Kine", prema kojem je nemoguće istovremeno priznati i NRK i Republiku Kinu na Tajvanu.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Japan

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.