SAD: Rekordan trgovinski deficit

Izvor: B92, 11.Avg.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Rekordan trgovinski deficit

Vašington -- Američki proizvođači su u junu u svetu prodali manje mašina i poljoprivrednih proizvoda što je trgovinski deficit podiglo na rekordni nivo od 2008. godine.

To je još jedan udarac posrnuloj ekonomiji SAD.

Sekretarijat za trgovinu naveo je da je deficit porastao za 4,4 odsto, na 53,1 milijardu dolara u junu, što je najviše od oktobra 2008.

Uvoz je opao za 0,8 odsto na 223,9 milijardi zbog prvog pojeftinjenja sirove nafte za devet meseci. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Broj Amerikanaca koji traže beneficije za nezaposlene opao je prvi put posle četiri meseca na manje od 400.000, što ukazuje na blagi oporavak tržišta rada. Iz Odeljenja za rad rekli su da je broj prijava za pomoć za nezaposlene opao za sedam hiljada, dok je sezonski uobičajeno da ih je oko 395.000. Prijava je tokom proteklih sedamnaest nedelja bilo više od 400.000, a prosek u protekle četiri nedelje je opao na 405.000 i predstavlja šesti uzastopni pad. Prijave su u februaru opale na 375.000, pokazujući rast zapošljavanja, ali je taj broj do kraja aprila porastao na 478.000 i od tada se sporo smanjuje.

Izvoz je opao za 2,3 odsto, na 170,9 milijardi dolara, što je najveći pad za više od dve godine.

Drugo uzastopno smanjenje izvoza smanjuje nadu da će potražnja iz inostranstva podstaći domaće proizvodjače u vreme kada naglo opada potrošnja u SAD.

Budžetski deficit "probio" 1.000 mlrd. $

Istovremeno, budžetski deficit SAD prevazilazi 1.000 milijardi dolara već treću godinu zaredom, što predstavlja dodatni pritisak za Kongres i Belu kuću da naprave veći napredak u ostvarenju dugoročnog plana za smanjenje rastuće neravnoteže.

Sekretarijat za finansije objavio je danas da je u julu deficit dostigao 1.100 milijardi dolara, a agencija AP dodaje da je pre tri godine to bio rekordan deficit, i to za čitavu godinu.

Ovogodišnji deficit, dodaje agencija, na putu je da prevaziđe prošlogodišnji od 1.290 milijardi dolara, ali najverovatnije neće dostići rekord iz 2009. od 1.410 milijardi dolara.

Za prvih deset meseci budžetske godine, potrošnja je porasla za 2,4 odsto, dok su prihodi porasli osam odsto.

To je, kako ocenjuje AP, dokaz da više ljudi radi i plaća porez, iako je nezaposlenost i dalje ostala visoka i iznosi 9,1 odsto.

Rekordni deficit primorao je predsednika Baraka Obamu i Kongres da oforme dvanaestočlani komitet poslanika čiji zadatak je da smanje manjak u sledećoj dekadi za 1.200 milijardi dolara.

Ukoliko taj komitet do Dana zahvalnosti 25. novembra ne usaglasi plan za smanjenje deficita, automatski će na snagu stupiti stroge mere štednje.

Taj komitet je odigrao važnu ulogu u dogovoru postignutom prošle nedelje koji je vladi dozvolio da podigne kreditni limit zemlje.

Prva faza dogovora podrazumeva smanjenje potrošnje za 917 milijardi dolara u narednih 10 godina.

Druga faza će stupiti na snagu kada Kongres odobri preporuke komiteta.

Ali dogovor o uštedi od 2.100 hiljada milijardi i dalje nije ni blizu 4.000 milijardi koliko bonitetna agencija Standard i purs (Standar and Poor's) smatra da je neophodno da bi se uspostavio kredibilan plan deficita.

Kao rezultat, Standard i purs je smanjio kreditni rejting SAD sa AAA na AA+.

Političke nesuglasice oko deficita su i uslovile da republikanci na prošlogodišnjim izborima preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom.

I demokrate i republikanci tvrde da su posvećeni smanjenju deficita, ali republikanci se protive povećanju poreza, dok se demokrate ne slažu sa smanjenjem troškova u socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti.

Pre 2009, deficit u SAD nikad nije bio ni blizu 1.000 milijardi dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.