SAD: Nema dokaza o hemijskom napadu

Izvor: BKTV News, 23.Avg.2013, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Nema dokaza o hemijskom napadu

Vašington ne može “nedvosmisleno” da tvrdi da je upotrebljeno hemijsko oružje u Siriji. Barak Obama naredio prikupljanje dodatnih informacija.
Sjedinjene Američke Države “za sada” nisu u mogućnosti da sa sigurnošću kažu da li je u >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Siriji u sredu upotrebljeno hemijsko oružje, saopštio je Stejt department.
“U ovom trenutku, nismo u mogućnosti da nedvosmisleno tvrdimo da je upotrebljeno hemijsko oružje”, rekla je predstavnica Stejt departmenta Dženifer Psaki.
Prema njenim rečima, američki predsednik Barak Obama “naredio obaveštajnoj službi da što pre prikupi dodatne informacije”.
Ako se zaključi da je sirijski režim koristio hemijsko oružje, to bi bilo “nečuveno”, rekla je Psaki.
Mada je predsednik Francuske Fransoa Oland je u četvrtak u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Kimunom pomenuo “moguću upotrebu hemijskog oružja”, njegov ministar spoljnih poslova Loran Fabius već je pozvao na “odgovor silom” Siriji.
Ban Kimun je pozvao sirijsku vladu da timu UN, koji je od prošle nedelje u Damasku, dozvoli da što pre istraži tvrdnju opozicije o napadu hemijskim oružjem, u kojem je poginulo više od 100 ljudi.
Međutim, neimenovani zvaničnik sirijskih službi bezbednosti rekao je agenciji AFP da bi bilo “političko samoubistvo” da je vlast prvog radnog dana misije UN u Siriji upotrebila hemijsko oružje.
To mišljenje dele i pojedini međunarodni analitičari, koji ne veruju u tvrdnje sirijskih pobunjenika da su u sredu kod Damaska bili napadnuti hemijskim oružjem.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.