Izvor: Nezavisne Novine, 30.Mar.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Haos u Republikanskoj stranci

VAŠINGTON - Sva tri republikanska pretendenta na predsedničku nominaciju sada kažu da se neće držati ranijih izjava o podršci onom kandidatu koga ta stranka bude izabrala kao kandidata na izborima za predsjednika SAD u novembru.

Kako navodi AP, to bi moglo dovesti do haosa i podjela na konvenciji Republikanske stranke u julu.

Donald Tramp, Ted Kruz i Dzon Kejsik su na početku kampanje nagovještavali da će podržati onog ko dobije stranačku nominaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ko god to bio, ali su se povukli tokom debate u Viskonsinu, čiji domaćin je bio CNN.

Tramp, vodeći pretendent, izjavio je da neće, kao što je prvobitno obećao, podržati odluku stranke o nominaciji, ma koga izabrala za republikanskog kandidata za predsjednika.

"Prema meni se ponašaju izuzetno nepravedno", rekao je Tramp, a prenio CNN. Tramp je, među onima za koje smatra da se nepravedno ponašaju prema njemu, naveo Republikanski nacionalni odbor i čitav establišment Republikanske stranke, navodi AP.

Ted Kruz je izjavio da će se, ako Tramp bude nominovan, pobjeda na predsjednički izborima pokloniti demokrati Hilari Klinton. On je dodao i da nema običaj da podržava nekog ko napada njegovu suprugu i djecu, aludirajući na Tampovo pominjanje Kruzove supruge Hajdi.

Po snazi treći pretendent, Kejsik, rekao je da, ako bude nominovan neko za koga misli da "zaista nanosi štetu zemlji i dijeli zemlju", ne može da stane iza njega.

Iduće nedjelje će republikanci u Viskonsinu glasati za budućeg predsjedničkog kandidata te stranke. Tramp je dosad obezbjedio 739 stranačkih delegata, Kruz 465, a Kejsik 143. Da bi se obezbjedila republikanska nominacija, kandidatima je potrebna podrška 1.237 delegata.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rasulo republikanaca: Bolje Hilari nego Tramp

Izvor: Mondo, 30.Mar.2016

Sva tri republikanska pretendenta na predsedničku nominaciju stranke sada kažu da se neće držati ranijih izjava o podršci onom kandidatu koga ta stranka bude izabrala za predsedničku trku u novembru. Tramp: Kazniti ženu za abortus...Foto: AP Photo/Nam Y. Huh..Kako navodi AP, to bi moglo dovesti...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.