SAD: Deset odsto nezaposlenih

Izvor: B92, 21.Dec.2009, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Deset odsto nezaposlenih

Vašington -- Broj Amerikanaca koji su ostali bez posla dostigao je 10 odsto, objavio je sekretarijat za rad SAD

Rezultati najnovije ankete koju su sproveli TV mreža ABC i list Vašington Post, jasno pokazuju vezu između ovih podataka i raspoloženja među prosečnim amerikancima, javio je Glas Amerike.

Za one bez posla, praznična sezona nije donela mnogo radosti. U taj broj spada 480.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Amerikanaca koji su prošle nedelje podneli zahtev za nadoknadu za nezaposlene.

Broj nezaposlenih je, prema najnovijim podacima Sekretarijata za rad, povećan drugu uzastopnu sedmicu. Briga za lično finansijsko stanje očito je uticala na opštu sliku koju Amerikanci imaju o stanju nacionalne ekonomije.

Polovina ispitanika u najnovijem istraživanju javnog mnjenja, koje su sproveli TV mreža ABC i list Vašington Post, smatraju da je ekonomski oporavak počeo ali se gotovo isti broj, tačnije 49 odsto, sa tim ne slaže.

Za razliku od ove grupacije, samo 13 odsto misli da je recesija završena dok 86 odsto tvrde da se "problemima još ne vidi kraj". To je četiri odsto više pesimista u odnosu na istraživanje koje je obavljeno prošlog meseca.

Nezaposlenost u Americi je sada dostigla 10 odsto, a taj podatak je prokomentarisao i predsednik SAD Barak Obama rekavši da je njegov cilj da u naredne tri godine obezbedi ne samo ukupni ekonomski rast već i nova radna mesta koja će ljudima omogućiti da otplaćuju kredite za kuće i da šalju svoju decu na koledž.

To je nešto čemu se mnogi nadaju. Predstavnički dom je ovih dana usvojio predlog za 154 milijardi dolara dodatne pomoći. Novac bi trebalo da se uloži u infrastrukturu kao i socijalno i zdravstveno osiguranje nezaposlene. Taj zakon, po svemu, sudeći neće stupiti na snagu pre iduće godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.