SAD: BOŠNJAK I BOŠNJAKINJA UHAPŠENI ZBOG ZLOČINA U BOSNI

Izvor: Kurir, 14.Apr.2011, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: BOŠNJAK I BOŠNJAKINJA UHAPŠENI ZBOG ZLOČINA U BOSNI

SIJETL - Edin Džeko, naturalizovani državljanin SAD, uhapšen je u državi Vašington zbog optužbi da je tokom rata u Bosni počinio ratne zločine nad civilima hrvatske nacionalnosti u selu Trusina.

SIJETL - Edin Džeko (39) i Rasema Handamović (38), naturalizovani državljani SAD, uhapšeni su zbog optužbi da je tokom rata u Bosni počinio ratne zločine nad civilima hrvatske nacionalnosti u selu Trusina.

Džeko je uhapšen u državi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Vašington, dok je Handamovićeva uhapšena u državi Oregon.

Kako javlja Asošijeted pres (AP), oboje su uhapšeni u sredu na osnovu zahteva Bosne i Hercegovine, koja takođe traži njihovo izručenje, a ekstradiciono saslušanje zakazano je za 27. april.

Oboje su bili, kao se tvrdi, pripadnivci jedinice Armije BiH koja je u aprilu 1993. godine napala selo Trusina. Tom prilikom 16 civila je ubijeno, a četiri su teško ranjena, među njima i dvoje dece. Džeku se na teret stavlja i ubistvo jednog bračnog para - tvrdi se da je jednog muškarca bacio na zemlju i ubio ga i da je potom pucao u glavu njegovoj ženi.

U dokumentu se navodi i da je Džeko bio pripadnik streljačkog voda koji je ubijao civile i vojnike Hrvatskog vijeće odbrane (HVO) koje su trupe Armije BiH zarobile i razoružale.

Džeko je imigrirao u Ameriku 2001, a državljanin SAD postao je 2006, dok je Handamovićeva postal državljan Amerike 2002.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.