Izvor: Beta, 16.Dec.2014, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija povećala referentnu stopu

VAŠINGTON, 16. decembra 2014. (Beta-AP) - Banka Rusije povećala je u utorak referentnu kamatnu stopu sa 10,5 na 17 odsto, u pokušaju da ojača rublju i spasi ekonomiju.

To je najveće povećanje referentne kamatne stope od 1998. godine, a odluka banke je odmah uticala na jačanje rublje.

Vrednost ruske valute u utorak je povećana za pet odsto, na 61 rublju za dolar, dan pošto je rublja izgubila gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << 10 odsto vrednosti u odnosu na dolar.

Vrednost rublje je ove godine opala za gotovo 50 odsto u odnosu na dolar.

Pad vrednosti rublje preti da parališe rusku ekonomiju, već ugroženu sankcijama Zapada i padom cena nafte i gasa na svetskom tržištu.

Ovakav potez banke pokazuje razmeru finansijskih opasnosti s kojima se Rusija suočava i odražava strahove da bi pad rublje mogao da izazove paniku medju potrošačima, koji bi onda pohrlili u banke da podignu svoj novac, što bi dalje produbilo ekonomske probleme, ocenjuje Asošiejted pres.

"To je način da se kupi vreme. To ne rešava nijedan od glavnih problema koje ruska ekonomija ima - pad cena energenata, sankcije Zapada i raširena korupcija", rekao je Beri Ajkengrin s Univerziteta Kalifornije u Berkliju.

On ocenjuje da bi podizanje referentnih kamatnih stopa kako bi se obuzdala inflacija moglo, s druge strane, da napravi još veću štetu u ekonomiji, jer bi zbog visokih rata otežalo uzimanje pozajmica i trošenje.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.