Rusija i Kina najagresivniji protivnici Amerike

Izvor: Mondo, 28.Nov.2016, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija i Kina najagresivniji protivnici Amerike"

Svi rodovi Vojske SAD - Kopnena vojska, Mornarica, Ratno vazduhoplovstvo i Marinci - smanjeni su do nivoa nesposobnosti pobede u dva regionalna rata istovremeno, navodi uticajna američka organizacija.

Foto: AP Photo/Molly Riley

Procenu je iznela Fondacija Heritidž, uticajna republikanska organizacija, koja je uticala na stavove o vojsci novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa.

U izveštaju te fondacije navodi se da nijedan rod oružanih snaga SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nije dovoljno jak da se suprotstavi pretnjama interesa Vašingtona, aktualnim ili očekivanim, koje dolaze iz čitavog sveta, javlja ruski državni medij RT.

U izveštaju "Indeks vojne snage SAD 2017" ocenjene su Kopnena vojska, Mornarica, Ratno vazduhoplovstvo i Marinci, koji su zajednički dobili ocenu "marginalni" za ukupnu sposobnost, dok je najviša ocena "veoma jako".

Kopnena vojska, kičma američke vojske, ocenjena je kao "slaba".

Amerika na vojsku troši skoro kao pola sveta

Prema organizaciji Nacionalni prioriteti, američki vojni budžet iznosi čak 37 odsto ukupnog novca koji se izdvaja za vojsku u celom svetu.

Aktivna vojna "kranja snaga" pašće sa 566.000 vojnika u 2011. godini na predviđenih 450.000 u 2018. godini, dok je broj brigadnih komandnih timova, od kojih svaki ima 4.500 ljudi, smanjen sa 45 na 31.

Samo 13 od ukupno 31 tima smatra se potpuno spremnim za borbu, dok je devet trenutno angažovano u tekućim operacijama, što znači da ostaje samo tri tima za nepredviđene okolnosti, navodi se u izveštaju Heritidža.

Mornarica je suočena sa manjkom brodova potrebnih za iskazivanje moći u inostranstvu.

Američka mornarica, koja raspolaže najvećom flotom nosača aviona na planeti, ima 274 plovila spremna za borbu, dok Heritidž smatra da je za pun kapacitet potrebno 346 brodova.

"Bez značajnog povećanja ulaganja za kupovinu još plovila svih tipova svake godine, mornarica najverovatnije neće uspeti da dostigne svoj puni kapacitet u doglednoj budućnost", navodi se u izveštaju.

Heritidžov indeks zasnovan je na određivanju sposobnosti američke vojske da se suprotstavi i pobedi dva velika protivnika istovremeno.

Administracija predsednika SAD Baraka Obame je 2014. godine snizila taj kriterijum, uz obrazloženje da Pentagon mora biti sposoban da porazi regionalnog neprijatelja u sukobu širokih razmera, uz nanošenje značajne štete drugom agresoru u odvojenom ratu.

U izveštaju su pomenuti i glavni neprijatelji SAD, koji su poređani na petostepenoj skali po agresivnosti (od "neprijateljski" do "benigno") i vojnoj snazi (od "velika" do "marginalna").

Rusija, Kina i Iran su označeni kao "agresivni" (četiri od pet na skali agresivnosti), dok su vojne sposobnosti Rusije označene kao "velike" (pet od pet).

Za sve države pomenute na listi navedeno je da predstavljaju "veliku" opasnost po američke "vitalne interese".

"I dalje najviše zabrinjavaju Rusija i Kina, obe zbog ulaganja u modernizaciju i širenje ofanzivnih vojnih sposobnosti i zbog dugotrajnijeg efekta koji ostvaruju u regionima za koje su zainteresovani", navodi se u izveštaju Heritidža.

Izveštaj je u saglasnosti sa ranijim napomenama visokih američkih vojnih zvaničnika, koji su ponavljali da je smanjena gotovost SAD za "veliki rat sila".

Ruski stručnjaci i vojni zvaničnici, kao i zapadni, veruju da je cilj ovakvih izjava više povećanje američkog vojnog budžeta nego suprotstavljanje pretnjama.

Smatra se da Heritidž fondacija ima jak uticaj na ljude u Trampovoj administraciji, navodi list "Vol strit džornal" (Wall Street Journal).

Desetine ljudi koji su članovi Heritidža ili bivši članovi su uključeni u tranziciju, odnosno prenos vlasti u SAD, a među njima je i suosnivač fondacije Ed Fulner.

List "Vašington tajms" navodi da je Heritidž radio ekspertize za Trampovu kampanju i angažovao svoje analitičare u tranzicionom timu za oblast odbrane.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.