Rusija: Velan pretio zatvorskim službenicima

Izvor: B92, 11.Dec.2019, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Velan pretio zatvorskim službenicima

Vašington -- Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je državljanin SAD Pol Velan, koji se nalazi u pritvoru u Rusiji pretio zaposlenima u zatvorskoj službi.

Velan se u pritvoru u Rusiji nalazi zbog sumnje da je špijunirao,

"Velanovi advokati mu očito ne pomažu. Oni ne znaju ništa o svom klijentu. Rekli smo advokatima gde bi Velan mogao da buši. Nađen je jedan uređaj sličan onom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se koristi za pravljenje rupa na dokumentima", navelo je Minsitarstvo i objavilo fotografiju mašine za pravljenje rupa na papirima za njihovo lakše povezivanje, prenosi Tas s.

Kako se navodi, Velan je tu mašinu nameravao da koristi u druge svrhe.

"Upozoravamo one koji ga brane, da bi trebalo više da nauče o svom klijentu i možda ga savetuju kako da se ponaša. Usput, šta mislite šta bi oni uradili ukoliko bi zatvorenik pretio da će mašinom napraviti rupu u glavi istražitelja u američkom zatvoru", navelo je Ministarstvo.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Vašingtonu da se Velan ponaša bezobrazno i da preti zatvorskim službenicima.

"On govori da će izbuštiti njihove glave i daje i druge arogantne izjave", rekao je Lavrov.

Moskovska javna nadzorna komisija objavila je na Tviteru da zaposleni zatvorski službenici ne krše Velanova prava i da na vreme dobija zdravstvenu negu.

Kako je navedeno, članovi komisije su posetili Velana u zatvoru više puta i potvrdili navode Lavrova.

"Uprkos lošem raspoloženju Velana i pokušajima da prekrši kodeks ponašanja, njegova prava kao i medicinska pomoć mu nisu uskraćeni", napisala je Komisija.

Velanov advokat Vladimir Žerebenkov rekao je da je došlo do nesporazuma između njegovog klijenta i zatvorskih čuvara zbog jezičke barijere.

On je kazao i da se Velan ponaša primereno i da ne preti, kao i da sumnja da bi njegov klijent mogao da dobije mašinu dok je u pritvoru.

Velan, koji osim američkog ima i državljanstva Velike Britanije, Kanade i Irske je šef obezbeđenja u kompaniji Borg Vorner, koja se bavi automobilskim komponentama.

Velan je uhapšen 28. decembra 2018. godine u Moskvi zbog navodnog špijuniranja, a protiv njega je pokrenuta krivična istraga i preti mu zatvorska kazna od 10 do 20 godina.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NAPRAVIĆU VAM RUPU U GLAVI: Američki špijun divlja u zatvoru i preti Rusima! Velanu ne pomažu ni lekari! (FOTO)

Izvor: Kurir, 11.Dec.2019

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je američki državljanin Pol Velan, koji se nalazi u pritvoru u Rusiji zbog sumnje da je špijunirao, pretio zaposlenima u ruskoj Saveznoj zatvorskoj službi (FPS).

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.