Rusija, Ukrajina i špijuniranje: Poverljiva dokumenta sugerišu da je Vašington prisluškivao Južnu Koreju

Izvor: B92, 11.Apr.2023, 10:08

Rusija, Ukrajina i špijuniranje: Poverljiva dokumenta sugerišu da je Vašington prisluškivao Južnu Koreju

Dokument, u koji je BBC imao uvid, otkriva poverljiv razgovor visokih južnokorejskih zvaničnika oko slanja oružja Ukrajini.

Procureli dokumenti američkog Pentagona po svemu sudeći otkrivaju poverljiv razgovor visokih južnokorejskih zvaničnika da li da ova azijska zemlja pošalje oružje Ukrajini.

Tajni dokument, u koji je BBC imao uvid, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sugeriše da je Amerika špijunirala svog višedecenijskog saveznika - Južnu Koreju.

Reč je o procurelim poverljivim dokumentima o ratu u Ukrajini, ali i o Kini i o američkim saveznicima.

Južna Koreja je saopštila da su sumnje da je Amerika prisluškivala poverljive razgovore njenih zvaničnika "apsurdne i lažne".

Vlada je saopštila da je nemoguće presresti privatne razgovore unutar predsedničke kancelarije, isključujući mogućnost da se ova diskusija vodila u njenom privatnom podzemnom bunkeru.

U međuvremenu, američki i južnokorejski šefovi odbrane kažu da su neki od dokumenata možda prepravljeni i lažno predstavljeni.

SAD ne kriju da žele da Seul naoružava Ukrajinu.

Vašington veruje da bi Južna Koreja, sposobna da vrlo brzo napravi napredno oružje, mogla da da značajan doprinos ishodu rata.

Ali Seul je oklevao da to učini, plašeći se rušenja mostova sa Rusijom.

Curenje dokumenata sugeriše da Seul ne samo da je shvatio da bi južnokorejska artiljerijska municija mogla da završi u Ukrajini, već i da su bili otvoreni za taj potez koji bi mogao da zaoštri odnose sa Rusijom.

"Južna Koreja se uvek trudi da igra ovu delikatnu ulogu i održi uravnotežen stav, sa SAD na jednoj strani i Rusijom i Kinom na drugoj", rekla je Dženi Taun, korejska analitičarka iz istraživačkog centra 38 Nort.

"Ovo curenje pokazuje da je to nešto što ih najviše brine. Pokušavaju da izbalansiraju između onoga što su spremni da urade da podrže Ukrajinu i načina na koji će to biti percipirano", dodaje.

Otkrivanje dokumenata je po Seul došlo u vrlo nezgodnom trenutku.

Južnokorejski predsednik će za dve nedelje otići Ameriku u državnu posetu kako bi proslavio 70 godina saveza dve zemlje - saveza za koji Amerika voli da istakne da je "gvozdeno jak".

Ovo je izazvalo zabrinutost za bezbednost u Seulu, a opoziciona stranka postavlja pitanje kako su SAD uspele da presretnu razgovor na tako visokom nivou.

"Sjedinjene Države su jasno narušile naš suverenitet i u velikoj meri ugrozile bezbednost Južne Koreje", navodi se u saopštenju u ponedeljak.

Kim Džong-dae, savetnik bivše liberalne vlade, opisuje ovo kao "obaveštajnu katastrofu" za Južnokorejce.

U međuvremenu, vladin izvor je uzvratio da će se odupreti svakom pokušaju "preuveličavanja ili iskrivljavanja ovog incidenta, čija je namera da se uzdrma savez dve zemlje uoči susreta" dvojice predsednika u Vašingtonu.

Očekivalo se da će SAD iskoristiti predstojeći susret da dodatno pritisnu predsednika Juna da pošalje oružje Ukrajini.

Sve je odjednom postalo još delikatnije.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija, Ukrajina i špijuniranje: Poverljiva dokumenta sugerišu da je Vašington prisluškivao Južnu Koreju

Izvor: Radio 021, 11.Apr.2023

Dokument, u koji je BBC imao uvid, otkriva poverljiv razgovor visokih južnokorejskih zvaničnika oko slanja oružja Ukrajini.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.